Vijf Burkinezen die de Rode Duivels maar beter in het oog houden

Sport |

De Rode Duivels spelen een op dinsdag 29 maart een oefenduel tegen Burkina Faso, de halve finalist van de jongste Africa Cup. De eerste keer dat beide landen elkaar treffen, dus een ideale gelegenheid om eens enkele van hun sterspelers aan jou voor stellen -de ene al wat bekender dan de andere.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Edmond Tapsoba

Dé ster van het nationale elftal van Burkina Faso. Het grote publiek ontdekte hem nadat hij naar Portugal verhuisde om er voor Guimarães te gaan voetballen. Na slechts één volledig seizoen daar kwam Edmond Tapsoba al op de radar van Bayer Leverkusen. Ook bij zijn nieuwe club in de Bundesliga kan de in Ouagadougou geboren verdediger zich meteen tonen. In die mate dat hij gezien wordt als een jongere versie van Jérôme Boateng, de Duitse international van Bayern München, die net als Tapsoba beschikt over een mix van snelheid, kracht, voetballend vermogen en een killersmentaliteit. Als extra troef kan Tapsoba ook nog een neus voor doelpunten voorleggen, vooral vanaf de strafschopstip toont hij zich zeer efficiënt.

Hervé Koffi

De huidige doelman van Sporting Charleroi doet de schaduw van zijn illustere voorganger Nicolas Penneteau helemaal verdwijnen op Mambourg. Afgelopen zomer kwam Koffi over van Mouscron, dat hem huurde van Lille. Ondanks uitstekend keeperswerk kon Mouscron de degradatie niet ontlopen, maar de prestaties van de Burkinese sluitpost bleven niet onopgemerkt. Ook dit seizoen toont Koffi zich een van de beste doelmannen in onze Jupiler Pro League, vooral gekend vanwege zijn katachtige reflexen, vinnige tussenkomsten en onverschrokken duels. Ook bij de nationale ploeg van Burkina Faso is hij een betrouwbare steunpilaar, want het is mede dankzij zijn talloze reddingen dat het team begin dit jaar de halve finales van de Africa Cup wist te bereiken.

Bertrand Traoré

Op zijn 26ste kan de aanvoerder van de Burkinese nationale ploeg al een aardig cv voorleggen. Zijn eerste stappen als profvoetballer zette Traoré bij Chelsea, al kon hij zich daar nooit helemaal doorzetten. Sindsdien maakte hij al het mooie weer bij Ajax en Olympique Lyon. Sinds 2020 is de pijlsnelle en energieke vleugelspeler actief bij Aston Villa, waar hij dit seizoen meer moeite kent om een basisplaats af te dwingen. Zijn status bij de nationale ploeg van Burkina Faso is helemaal anders: hij vierde er zijn debuut op amper 15-jarige leeftijd en maakte op die manier al vier Africa Cups mee.

Abdoul Tapsoba

Nog een Tapsoba, en nog een naam die bij de Belgische voetbalfans wellicht een belletje doet rinkelen. Sinds 2019 komt Abdoul Tapsoba immers uit voor Standard. Daar kon hij zich nog niet manifesteren als onbetwistbare titularis, maar het neemt niet weg dat hij al enkele keren belangrijk kon zijn voor de Rouches. Zoals in de Europa League vorig seizoen. Met zijn atletische profiel fungeert hij meestal als tweede aanvaller, met de flexibiliteit om ook uit te zwermen naar de flankposities als de situatie daarom vraagt. In 12 interlands voor zijn land was Abdoul al goed voor 4 goals. Alleen op de recente Africa Cup wilde het niet lukken voor hem.

Issa Kaboré

De 20-jarige flankverdediger maakte naam in ons land, waar hij voor KV Mechelen twee seizoenen de rechterflank afdweilde. Hij deed dat zo overtuigend dat hij al snel in het vizier kwam van de Europese topclubs. Uiteindelijk haalde Manchester City hem binnen om hem vervolgens meteen uit te lenen aan de Franse eersteklasser Troyes, waar hij momenteel speelt. Bij Burkina Faso is de jonge, talentvolle verdediger een zekerheid in de basisploeg. Op de jongste Africa Cup demonstreerde hij nogmaals zijn kwaliteiten -snelheid en voetballend vermogen- door 4 assists uit te delen in het toernooi.

Volg de wedstrijd van de Rode Duivels tegen Burkina Faso dinsdag 29 maart vanaf 20u45 op VTM, of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top