Josh Cullen, de Ier van Anderlecht met acht longen

Sport | Geen enkele veldspeler heeft meer speelminuten op zijn naam staan in de Jupiler Pro League dan Josh Cullen. De Ier is een onmisbare pion op het middenveld van paars-wit, maar zal zijn tank nog voldoende brandstof bevatten in money time?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Josh Cullen is niet de speler met de meeste speelminuten dit seizoen in de Jupiler Pro League. Hendrik Van Crombrugge (Anderlecht), Jean Butez (Antwerp) en Maarten Vandevoordt (Genk) doen beter dan de middenvelder van Anderlecht, want de drie hebben geen enkele speelminuut gemist. Maar doelmannen zijn geen veldspelers.

Cullen heeft 2.858 speelminuten op zijn naam staan, op een maximum van 2.880. Hij miste dus slechts 22 minuten sinds het begin van de reguliere competitie. Hij was 32 competitiematchen lang basisspeler – enkel bij de klinkende zege van de Brusselaars tegen Beerschot (7-1) mocht hij op tijd en stond gaan rusten. Voor de rest maakte hij elke competitiewedstrijd vol.

Een 'propere' jongen

Die cijfers zijn des te indrukwekkender als je bedenkt dat Cullen in de rol van defensieve middenvelder speelt, een positie die normaliter gepaard gaat met veel overtredingen en dus kaarten. Maar de Ier is een propere speler. Heel proper zelfs. Sinds het seizoensbegin heeft hij amper drie gele kaarten gepakt. Er hangt hem in de laatste rechte lijn van de reguliere competitie geen schorsing boven het hoofd; hij kan dus zorgeloos de match tegen Charleroi aanvatten.

Als we zijn statistieken erop naslaan, springen vooral zijn intercepties in het oog: een gemiddelde van 1,4 per wedstrijd, tegenover 0,9 fouten. De braafheid zelve. Met een percentage van geslaagde passes die de 88% bereikt is Cullen een belangrijke schakel in balbezit en onmisbaar bij het lanceren van de tegenaanval. Hij brengt vaart in het paars-witte spel.

Indrukwekkende motor

Zijn tank is bijna onuitputtelijk, hetgeen Vincent Kompany van pas komt bij het bewaren van de balans in zijn ploeg. Cullen staat te boek als een man met acht longen: zijn motor is groter dan gemiddeld – getuigen zijn speelminuten. Vanzelfsprekend maakte de coach van Cullen één van zijn kernspelers.

Cullen is de Anderlecht-speler die het meeste tackelt (45), de meeste geslaagde passes verstuurt (2.016), het meeste duels wint (116) en het meest de bal onderschept (46). Hij staat eveneens in de top vijf van Anderlecht-spelers in de volgende klassementen: balrecuperaties, gewonnen luchtduels en defensieve acties. Haal Cullen uit de kern, en Anderlecht is een heel ander team. Hij speelt ietwat in de schaduw (er staan nul goals en assists achter zijn naam), maar laat anderen schitteren. Tegen Charleroi moet Anderlecht koste wat het kost de drie punten pakken om hun kansen op een top 4-plaats gaaf te houden. Cullen zal daarbij van levensbelang zijn.

Volg de Jupiler Pro League, met zondag 3 april om 18u30 het treffen tussen RSC Anderlecht en Sporting Charleroi, het hele seizoen lang op de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus Pickx.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top