Siebe Van der Heyden, de halve verrassing van Roberto Martinez

Sport |

Roberto Martinez heeft aangekondigd dat hij voor de vriendschappelijke wedstrijden van de Rode Duivels tegen Ierland en Burkina Faso geen beroep zal doen op de spelers die al meer dan 50 selecties achter hun naam hebben staan. Het is een manier om je voor te bereiden op de toekomst. Afgelopen vrijdag maakte hij een selectie zonder grote verrassingen bekend, met uitzondering van Siebe Van der Heyden.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In de huidige drukke kalender, met de verschillende kwalificatiewedstrijden en de Nations League, zijn er nog maar weinig data in de agenda open voor vriendschappelijke wedstrijden van de nationale ploegen. Maar deze maand spelen de Duivels twee vriendschappelijke wedstrijden. De eerste in Ierland, op 26 maart (18u00 uur), en de tweede thuis tegen Burkina Faso, op 29 maart (20u45) in het Lotto Park in Anderlecht. Deze wedstrijden staan in zekere zin in het teken van de voorbereiding op het volgende WK voetbal, dat van 21 november tot 18 december in Qatar zal plaatsvinden.

Voor deze twee oefeninterlands heeft Roberto Martinez ervoor gekozen om spelers die gewoonlijk slechts een rol als invaller spelen, speeltijd te geven. Martinez had immers vooraf gesteld dat hij geen spelers met meer dan 50 caps bij de Duivels op zou roepen, wat betekent dat een groot deel van de gebruikelijke kern van de Belgische nationale ploeg er dus niet bij zal zijn. De enige overgebleven klassieke namen zijn de doelmannen Simon Mignolet, Koen Casteels, Matz Sels en Thomas Kaminski, de verdedigers Dedryck Boyata en Jason Denayer, de middenvelders Thorgan Hazard, Leander Dendoncker, Youri Tielemans en Hans Vanaken, en de aanvallers Michy Batshuayi, Christian Benteke en Divock Origi. Sommige spelers keren terug in de selectie, maar er zijn ook twee nieuwkomers bij: Orel Mangala en Siebe Van der Heyden. Het is meteen de gelegenheid om eens te focussen op de Union-verdediger.

Union-speler

Terwijl algemeen verwacht werd dat Stuttgart-middenvelder Mangala bij de selectie zou zitten, hadden weinigen Van der Heyden verwacht. En toch heeft de Union-verdediger deze selectie niet gestolen. De speler is in de vorm van zijn leven, en draagt bij tot het succes van USG in de Jupiler Pro League. Opgeroepen worden door Martinez is bijgevolg een grote beloning voor zijn uitstekend seizoen.

Voor Van der Heyden is het verhaal des te mooier omdat hij op 23-jarige leeftijd nog niet eens 30 wedstrijden in de eerste afdeling in de benen heeft. Dit seizoen speelde hij 23 wedstrijden met Union en daar moeten we nog één wedstrijd aan toevoegen, met Oostende tegen RSC Anderlecht in het seizoen 2016-2017. En dan hebben we het over 2 minuten speeltijd helemaal aan het einde van het seizoen. Nadien was het vooral in de tweede afdeling bij het Nederlands FC Eindhoven en bij Union dat Van der Heyden, opgeleid bij Dender, Brugge en Anderlecht, zijn stempel kon drukken

Een interessant profiel

Maar de selectie van Siebe Van der Heyden is niet alleen een geschenk van Martinez aan de Union-speler. De Spanjaard selecteerde de linksvoetige centrale verdediger omdat zijn grootste pluspunt zijn profiel is, iets wat Martinez ook beklemtoonde op de persconferentie toen hij zijn selectie bekend maakte. "Siebe heeft een heel goed profiel voor de Rode Duivels. Hij is linksvoetig, agressief en hij speelt bij zijn club in hetzelfde systeem als de Rode Duivels, namelijk een driemansverdediging. Daarnaast spelen natuurlijk zijn goede prestaties mee”, aldus de bondscoach.

Kan Siebe Van der Heyden een geloofwaardige oplossing zijn op deze positie waarvoor de ouder wordende Jan Vertonghen vermoedelijk na het WK in Qatar zal afhaken? Het is afwachten hoe hij zal presteren in deze vriendschappelijke wedstrijden, die naar alle waarschijnlijkheid toch van een hoger niveau zullen zijn dan wat hij van de competitie kent. Als de Union-verdediger het goed doet, zou hij in de toekomst wel eens een speler kunnen zijn om rekening mee te houden.

Volg de wedstrijden van de Rode Duivels tegen Ierland en Burkina Faso op VTM, nu zaterdag 26 maart (17u30) en maandag 29 maart (20u25), beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus Pickx.

 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top