Adnan Januzaj: nu of nooit bij de Rode Duivels

Rode Duivels | Roberto Martinez maakte zijn selectie bekend voor de oefeninterlands tegen Ierland en Burkina Faso. De bondscoach riep zoals eerder aangekondigd geen spelers op die al meer dan 50 caps hadden bij de nationale ploeg. Daardoor krijgen jongens zoals een Adnan Januzaj een uitgelezen kans om zich te tonen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In 2014 verraste toenmalig bondscoach Marc Wilmots iedereen door twee debutanten op te roepen voor het WK in Brazilië: Adnan Januzaj en Divock Origi. Die laatste maakte nadien vaak deel uit van de selectie, terwijl Januzaj slechts sporadisch bij de kern behoorde, al was hij er ook bij op het WK 2018.

Sinds dat WK heeft de speler van Real Sociedad het moeilijk om zijn plaats te vinden in de nationale selectie. Het was al een jaar geleden dat Martinez hem nog eens opriep, nadat hij voordien niet echt wist te overtuigen bij de Rode Duivels. Januzaj moet op zijn 27ste eindelijk gaan tonen dat hij meer is dan een ‘eeuwige belofte’ en zal deze kans met twee handen willen en moeten grijpen.

13 selecties in 8 jaar

Januzaj moest vanwege zijn roots op jonge leeftijd al een keuze maken tussen de nationale teams van Engeland, Turkije, Kosovo, Albanië en België. Hij koos voor de Rode Duivels en in 2014 maakte hij tegen Luxemburg zijn debuut als international. Nadien kende hij nog weinig succes bij de Belgen, want de voormalige speler van Manchester United wist in acht jaar tijd slechts dertien interlands af te werken.

Zijn laatste wapenfeit in het shirt van België dateert al van vorig jaar tegen Wit-Rusland. Januzaj was teleurgesteld over het gebrek aan speelkansen, maar het was geen verrassing dat hij de selectie voor Euro 2020 niet haalde. Meer zelfs, in België was er amper ophef over zijn niet-selectie. Januzaj leek stilaan een ‘vergeten Rode Duivel’ te gaan worden.

Einde van zijn lijdensweg?

Martinez geeft Januzaj nu een nieuwe kans om zijn carrière bij de Rode Duivels alsnog écht van start te laten gaan. Met Ierland en Burkina Faso krijgt de ex-jeugdspeler van Anderlecht de perfecte gelegenheid om zich te tonen. Martinez wil vooral zien of Januzaj op mentaal vlak stappen voorwaarts heeft gezet en als de linkspoot kans wil maken op het WK in Qatar, dan zal hij op en naast (inzake mentaliteit) het veld moeten schitteren.

Bij Sociedad doet Januzaj het degelijk, maar het mag nog meer zijn. Als aanvallende speler zijn 4 goals en 3 assists in 35 wedstrijden geen uitzonderlijke statistieken. Mede daardoor schippert hij er tussen bank en basis, maar zijn contractsituatie zal ongetwijfeld ook een rol spelen. Januzaj is einde contract en wil na vijf jaar andere oorden opzoeken. Napoli en FC Barcelona werden al genoemd, dus ook daarom heeft de speler er alle baat bij om te schitteren bij de nationale ploeg.

Volg de wedstrijden van de Rode Duivels tegen Ierland en Burkina Faso op VTM, nu zaterdag 26 maart (17u30) en maandag 29 maart (20u25).

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top