Philippe Clement heeft dringend nood aan resultaten bij Monaco

Sport |

AS Monaco blijft in het sukkelstraatje, van de voorbije acht wedstrijden werd er slechts één gewonnen: de topper tegen Marseille (1-0). Die prestigezege zorgde even voor lucht in het Monegaskische Prinsdom, maar na de uitschakeling in de Europa League tegen Braga is de druk op coach Philippe Clement alweer toegenomen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

AS Monaco moest een 2-0 achterstand goedmaken uit de heenwedstrijd in Portugal, maar kwam in huis niet verder dan 1-1. Het Europese verhaal eindigt dus in de achtste finales, waardoor er niet veel perspectief overblijft voor de rest van dit seizoen. Eerder werd Monaco in de halve finales van de Franse beker gewipt door Nantes. Weliswaar na strafschoppen, dus met een flinke dosis pech. En in de Ligue 1 staat het pas op een achtste plek, na een schamele 12 op 27. Komende zondag wacht de klapper tegen PSG. Clement heeft een zege nodig om zijn blazoen van succescoach op te poetsen en het vertrouwen in zijn kunnen te herstellen, want echt overtuigen aan de Zuid-Franse kust kon hij nog niet sinds hij daar deze winterstop overnam van Niko Kovac.

Te weinig winnaarsmentaliteit

Na de uitschakeling in de Europa League tegen Braga gisteren, legde Clement de vinger op de wonde: zijn jonge team mist winnaarsmentaliteit. “Na de tegengoal ebde het geloof weg. Terwijl het dan net belangrijk is dat je terugvecht en dat eerste doelpunt probeert te maken. Bij elke gemiste kans zag ik de kopjes verder naar beneden gaan. Dat is een goede les voor deze jonge groep: je moet altijd blijven strijden. Mijn spelers hebben de voorbije weken enkele rake klappen geïncasseerd, het wordt interessant om te zien hoe ze daarmee omgaan. Zij die naar de training komen met de overtuiging zondag tegen PSG iets recht te zetten, zijn ook zij die een grote carrière zullen maken.”

Voor Philippe Clement geldt eigenlijk hetzelfde. Zoals analist en collega-trainer Bob Peeters aanstipte in de studio van DPG Media: “Clement heeft enkel nog maar de zon zien schijnen als coach. Van het ene succes naar het andere. Het kan interessant zijn om te zien hoe je reageert als het eens minder gaat. Kan hij de situatie dan rechttrekken? Ook voor hem wordt dit een leerrijke test.”

Beschermd door bestuur

Het probleem van Clement is dat zijn voorganger Niko Kovac het allesbehalve slecht deed. Maar de Kroatische coach besteedde te weinig aandacht aan de ontwikkeling van de vele jonge talenten en was vaak te hard voor zijn spelers, hetgeen een averechts effect had. Daarom koos de club voor Philippe Clement. Die had bij Club Brugge bewezen dat hij een uitstekende people manager is en op die manier talentvolle jongeren beter kan maken. Zie Charles De Ketelaere, Noa Lang of Cisse Sandra.

Clement streek op 3 januari van dit jaar neer in Monaco, waar hij een contract voor drie seizoenen ondertekende. Een blijk dat ook het clubbestuur dit als een langetermijnproject bekijkt. Dat bestuur, met sportief manager Paul Mitchell op kop, beweert daarom ook nog steeds pal achter zijn Belgische trainer te staan. “We zochten bewust naar een profiel als dat van Philippe Clement”, zei Paul Mitchell in L’Equipe. “Ik ben er nog steeds van overtuigd dat hij het maximale uit de spelersgroep kan halen. Ook volgend seizoen gaan we door met Clement. Onze coach zal de komende maanden een geweldige investering blijken. Daar ben ik zeker van.”

Zachte aanpak

De Franse sportkrant stipt wel aan dat de ‘zachte’ aanpak van Clement evenmin het gewenste effect heeft en er misschien voor zorgt dat de jonge groep iets te veel op zijn lauweren rust. Zeker nu er dit seizoen eigenlijk niets meer valt te winnen. Het enige doel dat nog rest is een Europees ticket veroveren via de competitie. Daarom spreekt Clement ook van “nog 10 finales die ons resten”.

Veel druk van supporters is er alleszins niet -dat is het voordeel van een kleine achterban te hebben in een kleine autonome staat. Wanneer er maar 4500 man in het stadion zit, zoals het geval was in de nochtans belangrijke Europese terugwedstrijd tegen Braga, valt het nog mee met dat gemor in de tribunes.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top