One day, one goal: Mágico González slalomt zich naar glorie in Mestalla

Sport | Toen Diego Maradona op de voetbalvelden rondliep, zou je haast durven vergeten dat er in die periode nog steengoede voetballers waren. In de schaduw van Pluisje liep er zo eentje rond. Tussen 1975 en begin jaren 2000 kon je namelijk ook genieten van Alberto González Barillas, oftewel Mágico González.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Cádiz CF staat niet meteen te boek als een van de meest prestigieuze clubs in Spanje. Toch vertoefde er bij de Andalusische ploeg tussen 1982 en 1991 een ware balvirtuoos. Zijn naam: Mágico González. Deze aanvallende middenvelder, verkozen tot beste speler uit El Salvador in de 20ste eeuw, had een legendarische carrière kunnen hebben.

Zijn gedrag naast het veld dacht daar echter anders over. Tussen de liters alcohol, de feestjes en het bijkomende slaapgebrek kon Mágico González echter wel het publiek verblijden met zijn waanzinnig goeie voeten.

In de picture dankzij het WK

Het hoeft niet te verwonderen dat González, geboren in 1958, zijn eerste stapjes in het profvoetbal zette in eigen land. Zijn carrière begon op 17-jarige leeftijd bij ANTEL, nadien verdedigde hij de kleuren van Independiente Nacional 1906 en ten slotte CD FAS tot het jaar 1982. Dat jaar vond het WK voetbal plaats. En El Salvador had zich geplaatst voor de mundial in Spanje. Op 15 juni 1982 mocht El Salvador zijn WK-campagne op gang trappen tegen Hongarije. Het land kreeg een 10-1-nederlaag aangesmeerd, een van de grootste nederlagen in de geschiedenis van het WK voetbal.

Ondanks het feit dat El Salvador snel moest afdruipen met drie nederlagen en nul gemaakte doelpunten, vielen de prestaties van Mágico González niet in dovemansoren. Vooral de Spaanse clubs hengelden naar zijn diensten. González koos voor het warme zuiden van het land met Cádiz CF. Tussendoor zou hij ook een passage kennen bij Real Valladolid.

Knappe solo

Cádiz was niet meteen een hoogvlieger in het Spaanse voetbal. Vaak moest de ploeg vechten tegen de degradatie of tevreden zijn met een plek in de rechterkolom van het klassement. In 1988 behaalde de ploeg zijn beste eindnotering in de Primera Division met een twaalfde plek. En ene Mágico González deed dat jaar meer dan zijn duit in het zakje.

Zo legde de Salvadoraan een bijzonder knap doelpunt in het mandje op 24 april 1988 in het Mestalla van Valencia. Van aan de middellijn slalomde hij voorbij drie Valenciaanse verdedigers. Eens de doelman uit zijn goal spurtte om González het scoren te beletten, pakte de fijnbesnaarde middenvelder uit met een heerlijk lobje

Nog een paar jaar konden ze in Spanje genieten van de kunstjes van Mágico González. In 1991 zei hij het Iberische schiereiland adieu met 203 matchen en 60 goals in de benen en trok hij opnieuw naar El Salvador bij FAS. Van uitbollen was er nog geen sprake. Pas in 2000 hing hij definitief zijn schoenen aan de wilgen.

Zijn kat naar Parijs gestuurd

Voor een speler van zijn kaliber is het haast niet te geloven dat González enkel bij de Spaanse laagvliegers Cádiz en Valladolid heeft gespeeld. Toch hengelden clubs als Atlético Madrid, Fiorentina en PSG naar zijn diensten. In 1987 stond hij zelfs dicht bij een deal met de Parijzenaars. Maar op de dag dat de Salvadoraan zijn contract moest ondertekenen, stuurde hij echter zijn kat.

González liet zich namelijk iets te fel leiden door randzaken in zijn leven, zoals feestjes en drank. Ook bezondigde hij zich aan het misbruiken van vrouwen, waar hij vreemd genoeg nooit voor werd veroordeeld. Zijn flamboyante levensstijl zorgde ervoor dat hij wel eens wat trainingen en zelfs matchen moest missen. 

Een anekdote die perfect bij zijn leven paste, was die rond de partij tegen FC Barcelona. Zo miste hij de eerste helft omdat hij niet wakker werd. Cádiz stond na 45 minuten 0-1 achter. González kon toch nog op tijd arriveren voor de tweede helft. Daar wist hij nog twee goals te scoren en twee assists uit te delen.Fan van onze serie ‘One day, one goal’? Lees dan ook even door over het gloriemomentje van Julien Vercauteren.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top