Standard in Amerikaanse handen: wat kunnen we verwachten?

Jupiler Pro League | Bruno Venanzi heeft Standard officieel verkocht. De transactie met 777 Partners wordt medio april helemaal afgerond. Wat mogen we verwachten van de Amerikaanse investeerders?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Bruno Venanzi was zeven jaar voorzitter van Standard en de laatste maanden was zijn positie zwaar onder druk komen te staan. Standard is afgezakt naar de lagere regionen in de Jupiler Pro League en financieel staat de club er zeer slecht voor. De fans eisten al langer het vertrek van hun voorzitter.

Op 15 april zal Venanzi dus niet langer meer de eigenaar/voorzitter zijn van de Rouches, want hij aanvaardde het bod van 777 Partners om 100% van zijn aandelen te verkopen. 777 Partners is een Amerikaanse investeringsmaatschappij opgericht in 2015 door Steven Pasko en Joshua Wander. Het bedrijf is werkzaam in vele sectoren, zoals luchtvaart, verzekeringen, media, en is ook actief in de sport, aangezien het verschillende voetbal- en basketbalclubs heeft. In totaal staan 49 bedrijven onder toezicht van 777 Partners.

Netwerk aan clubs

Standard is niet de eerste voetbalclub die door de Amerikanen werd gekocht. Eind februari verwierven ze 70% van de aandelen van de Braziliaanse club Vasco de Gama, en in september 2021 werden ze de grote baas bij het Italiaanse Genoa. Daarnaast hebben ze ook 12% van de aandelen van het Spaanse Sevilla en ze zouden ook nog azen op aandelen bij de Franse club Red Star Paris. 777 Partners heeft de afgelopen maanden dus volop geïnvesteerd in zijn voetbalactiviteiten.

De Amerikanen willen een netwerk aan clubs creëren, wat ze zelf ook aangeven. "We denken dat het veel voordelen heeft om meerdere clubs te hebben. Deze teams kunnen dezelfde voetbalfilosofie hebben, waardoor spelers van de ene naar de andere club kunnen gaan zonder een grote aanpassingsperiode nodig te hebben. Dit heeft dus voordelen, plus we kunnen de scouting ook centraliseren”, aldus Juan Arciniegas, algemeen directeur van 777 Partners in Europa, in een interview met RCM net na de overname van Genoa.

Standard is wel bekend met deze manier van werken, want in de periode dat Roland Duchâtelet er nog de grote baas was, waren de Luikenaars de grote club in een netwerk met Ujpest, Alcorcon, Iena en Charlton. Standard is bij 777 Partners niet de grootste club in het netwerk, die eer is weggelegd voor Sevilla.

Stadion

Het is nog koffiedik kijken wat de Amerikanen concreet van plan zijn in Luik. Het zal nog een maand afwachten zijn, maar als we kijken naar de evolutie bij Genoa, dan kunnen we toch al een aantal zaken verwachten. Er zal onder meer een nieuwe voorzitter worden aangewezen en wellicht ook een nieuwe trainer en sportief directeur. Het is niet zeker dat ze voor een Belg gaan, want bij Genoa stelden ze de Duitser Johannes Spors aan als technisch directeur. Ze durven dus in het buitenland kijken voor bepaalde profielen.

Daarnaast is er ook het stadionproject. De Amerikanen kochten ook het onroerend goed en ze zullen het stadion op termijn ook willen moderniseren. Venanzi was daar ook heel erg mee bezig. Toch lijkt dit niet de grootste prioriteit te zijn, aangezien de sportieve en financiële situatie van de club eerst beter moet worden.

De fans hebben veel vragen en hopen volgende maand de nodige antwoorden te krijgen. De afgelopen seizoenen zagen zij hun club steeds verder wegzakken en zij hopen dat de nieuwe eigenaars de club weer naar de Belgische top kan loodsen. Bij Genoa investeerden ze fors in vooral onbekende talenten, wat ze ook bij Standard hopen klaar te spelen. Het ultieme doel is wellicht het bereiken van de Champions League, maar de concurrentie is zeer groot met topclubs als Club Brugge, Royal Antwerp FC, AA Gent, RSC Anderlecht, KRC Genk en anderen.

Volg de Jupiler Pro League, met zondag om 16u het treffen tussen KV Kortrijk en Standard, het hele seizoen lang dankzij de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus Pickx.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top