Toen de Romeinse derby een demonstratiewedstrijd werd

Sport | In Rome is het deze zondag al voetbal dat de klok slaat. Lazio neemt het in een thuiswedstrijd op tegen AS Roma. De twee clubs staan nek aan nek in het algemeen klassement, dus het belooft een spannende pot te worden. Wat als Lazio zijn waanzinnige prestatie van 6 januari 2005 zou kunnen herhalen?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Dat jaar draaide Lazio een heel slecht seizoen. Het team had zijn glans verloren na de gouden generatie die grote sier maakte in de jaren 90 tot 2000. De derby van 6 januari 2005 zal echter voor altijd in het geheugen van de Romeinse supporters gegrift blijven.

"Een onvergetelijke herinnering"

Als we enkele mythische Romeinse derby's moeten noemen, denken we vaak aan de Italiaanse beker in 2013. Lazio won die van hun "gezworen vijand". Maar als we wat verder teruggaan in de tijd, herinneren we ons de legendarische derby van 2005. Zoals zo vaak begon de match buiten het veld, met een ruzie tussen de twee aanvoerders van de stad, Di Canio en Totti. De wedstrijd begon met een minuut stilte, als eerbetoon aan de slachtoffers van de tsunami van 26 december 2004 in de Indische Oceaan. Maar dit moment van rust kon het enthousiasme van de supporters niet temperen.

Gedreven door de twaalfde man speelden aanvoerder Di Canio en zijn team hun beste wedstrijd van hun seizoen. Dankzij Di Canio, Cesar en Rocchi won Lazio thuis met 3-1. Tommaso Rocchi verklaarde destijds in de Italiaanse pers dat hij een van de beste wedstrijden uit zijn carrière had gespeeld: "Ik heb een onvergetelijke herinnering aan die nacht. Het was een van de meest opwindende wedstrijden van mijn leven. Roma waren de grote favoriet, het was twee jaar geleden (eigenlijk vijf, nvdr.) dat Lazio geen derby had gewonnen. Tijdens de vorige week had Paolo Di Canio ons opgepept door films als 'Brave Heart' of 'Any Given Sunday' te tonen. Hij was me de dag ervoor ook komen vertellen dat we morgen moesten overwinnen. Gelukkig is dat gebeurd."

Hoop

Dit seizoen zit Lazio opnieuw in de problemen. Nu de ploeg is uitgeschakeld in alle Europese competities, blijft de Serie A de enige hoop op het winnen van een trofee. Maar de derby tegen AS Roma belooft een flinke uitdaging te worden. Wie weet kunnen de protégés van Maurizio Sarri de prestatie van 2005 herhalen?

Het programma van de dag in de Serie A:

Zaterdag 19 maart

Zondag 20 maart

Volg Serie A het hele seizoen lang op de zenders van Eleven Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top