De memorabele triomf van Deportivo tegen Juventus

Sport |

Alvorens naar derde klasse te tuimelen, kende Deportivo La Coruña gouden tijden in het begin van de jaren 2000. In de Champions League-campagne 2003/2004 namen de Spanjaarden zelfs de scalp van het grote Juventus.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Voor aanvang van z’n CL-campagne had de Oude Dame de vorige campagne nog niet verteerd: na Manchester United, FC Barcelona en Real Madrid uitgeschakeld te hebben, sneuvelden de Turijners in de finale pas na strafschoppen tegen de rivalen van AC Milan. Na een vijfde verloren finale in de meest prestigieuze Europese competitie was Juve erop gebrand om deze editie de trofee weer omhoog te hijsen. In de groepsfase verliep alles volgens plan – Juve won zijn groep – en in de volgende ronde wachtte een haalbare tegenstander. Althans, zo leek het.

Verraste Turijners

In de achtste finales troffen de troepen van Marcello Lippi Deportivo La Coruña. De Spaanse club kon zijn ticket voor de knock-outfase ternauwernood veiligstellen. De Spanjaarden traden tegen de Italiaanse landskampioen dus aan in de rol van underdog.

In Spanje liet Juventus zich verrassen door een verbeten Deportivo. Even voor rust profiteerde Albert Luque van slecht uitverdedigen van Lilian Thuram om de enige goal van de partij te maken. Ondanks een paar zeldzame doelkansen konden de Italianen, aangevoerd door het trio David Trézéguet, Pavel Nedved en Alessandro Del Piero, nooit het gaatje vinden in de Galicische defensie.

Geweldig parcours

Twee weken later zinde Juve op wraak in het eigen Stadio Delle Alpi in Turijn. Het begon nochtans dramatisch voor de thuisploeg, met al na vijf minuten de exit van Del Piero door blessure. De Oude Dame, die het ook al zonder Trézéguet moest doen, moest de klus dus klaren zonder zijn twee vedetten in de aanval. Enkele minuten later volgde een ijskoude douche: Walter Pandiani profiteert maximaal van een uitschuiver van Paolo Montero om de 0-1 te scoren. Juve moest dus al drie keer scoren om zich te kwalificeren voor de volgende ronde…

De thuisploeg toonde bezieling, maar ontbeerde inspiratie in de aanval en botste onverbiddelijk op een solide Spaanse muur. De score veranderde niet meer en een onmachtig Juventus werd voorbarig uit de competitie geknikkerd. Een immense ontnuchtering voor de finalist van de vorige editie en een mooi exploot voor Deportivo, dat een geweldig vervolg zou breien aan zijn Champions League-avontuur. De Spanjaarden zouden één van de meest memorabele remontada’s uit de CL-geschiedenis realiseren in de kwartfinale tegen AC Milan. In de halve finale moesten de manschappen van coach Javier Irureta het hoofd buigen voor het FC Porto van José Mourinho, de latere eindwinnaar.

Andermaal... In sport is alles mogelijk!

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top