One day, one goal: Sergio Garcia pakt Zaragoza in met fenomenale volley

Sport |

Ooit was Sergio Garcia de la Fuente een talent uit La Masía, de geroemde jeugdacademie van FC Barcelona, maar naam maken deed hij vooral bij andere ploegen. Zoals bij Real Zaragoza, waarvoor hij op 9 april 2006 een wonderlijk doelpunt maakte tegen FC Sevilla.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De naam zegt je wellicht niet veel, of net wel, maar zorgt dan voor verwarring, want er bestaat ook een topgolfer met dezelfde naam. Maar vergis je niet, deze Sergio Garcia de la Fuente -zoals hij voluit heet- gold in eigen land wel als een heus voetbaltalent. Zijn opleiding kreeg de Catalaanse aanvaller bij FC Barcelona, zijn geboortestad. Bij de geroemde jeugdacademie La Masía werkte hij zich ook op tot Spaans jeugdinternational. In 2002 maakte hij deel uit van de selectie die de Europese titel veroverde bij de U19.

Doorbraak bij Zaragoza

Ondanks ook goede prestaties bij Barcelona B (19 goals in 33 matchen) zat een echte doorbraak bij Barça er nooit in. Hij werd uitgeleend aan Levante en in 2005 definitief verkocht aan Real Zaragoza. Daar maakte Sergio Garcia voor het eerst echt naam. In zijn debuutseizoen scoorde hij niet vaak, maar als hij het deed, was het memorabel. Zoals op 9 april 2006 op het veld van Sevilla, een partij die uiteindelijk eindigde op 1-1. Een bal werd van achteruit ontzet en kwam na een luchtduel voor de voeten van Garcia, die als een echte spits niet twijfelde en vanop zo’n 35 meter uithaalde. Met een prachtige boog verdween het leer in doel. Een pareltje om te koesteren.

Samen met Diego Milito en Ewerthon vormde hij dat seizoen een gevreesde frontlinie. Zaragoza verbaasde onder meer in de Copa del Rey, waarin ze achtereenvolgens Atlético Madrid, FC Barcelona en Real Madrid uitschakelden. In de finale was evenwel Espanyol te sterk. In 2007 eindigde de club als zesde in La Liga, maar in 2008 liep het fout en degradeerden Garcia en zijn ploegmaats. De spits verkaste naar Betis Sevilla voor een som van 10 miljoen euro, maar ook daar liep het mis en volgde degradatie.

Rehabilitatie bij Espanyol

In 2010 verhuisde de Catalaan naar Espanyol, waar hij zou uitgroeien tot leider en aanvoerder van de ploeg. Hij speelde er vijf seizoenen, waarin zijn laatste, de campagne van 2014/2015, als meest productieve uit zijn carrière in de Primera División: hij klokte af op 14 competitiedoelpunten. Er volgden nog een avontuur in de Qatarese woestijn (Al-Rayyan), een vrij anonieme terugkeer naar Espanyol en een jaartje voetbal in de Spaanse derde klasse bij Montañesa, maar vorige zomer besliste de nu 38-jarige spits dat het welletjes geweest is.

In totaal speelde Garcia net geen 500 officiële wedstrijden als profvoetballer -hij kwam met 499 stuks eentje tekort voor dat magische getal. Een wereldvedette werd hij nooit, maar hij mocht proeven van de Champions League (twee caps met Barça, waarvan eentje tegen Club Brugge!), de Spaanse nationale ploeg en telt zelfs een Europese titel (hij maakte deel uit van de Spaanse selectie op het EK 2008) op zijn palmares… ontevreden kan je dat niet zijn over je carrière.

Fan van deze rubriek? Check dan ook onze vorige post, deze fenomenale treffer van Matt Le Tissier.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top