En dan te bedenken dat Mbappé zich had kunnen openbaren bij de Girondins de Bordeaux

Ligue 1 |

De absolute ster van het Franse voetbal en Paris Saint-Germain, Kylian Mbappé, begon zijn professionele carrière in Monaco. Maar het verhaal had anders kunnen lopen, en de carrière van de Parijzenaar had dan misschien niet dezelfde wending genomen…

Door Pickx

Deel dit nieuws

Op 2 december 2015 bood Monaco zijn eerste profminuten in Ligue 1 aan een jochie uit het opleidingscentrum: Kylian Mbappé. De jonge vleugelspeler was nog geen 17 en mocht tegen Caen voor het eerst in actie komen. Tweeënhalf jaar later is hij wereldkampioen met Frankrijk, na een transfer van 180 miljoen euro naar Paris Saint-Germain. Een ongelooflijk succesverhaal, maar een verhaal dat evengoed had kunnen beginnen aan een andere kust: die van de Atlantische Oceaan.

Want vóór Monaco waren het de Girondins de Bordeaux die het talent van Île de France het hof maakten. Het team van Bordeaux probeerde de speler (en zijn ouders) te overtuigen, maar zonder succes. Iets om spijt van te hebben? Niet echt.

Opleiding in Bordeaux

Tijdens de zomers van 2008 tot 2010 ging Kylian Mbappé met zijn gezin op vakantie naar de Bordeauxstreek. Om zijn dagen te slijten werd de jonge speler (toen amper 10 jaar) ingeschreven in de voetbalopleiding van de Girondins, Cap Girondins. Te midden van honderden leeftijdsgenootjes viel Mbappé onmiddellijk op. De trainers zagen meteen dat er talent in zijn voeten zat.

“Hij is gewoon de beste die we ooit hebben gehad”, vertelde Emmanuel Tanguy, directeur van Cap Girondins, aan de krant Le Parisien. “Kylian was een vastberaden jongen die toen al uitstekende kwaliteiten had. Aan het einde van de week nam hij deel aan het toernooi met kinderen uit de hogere categorie, en won hij de trofee van beste speler.”

Bordeaux heeft alles geprobeerd

De Girondins hebben in die periode dan ook geprobeerd om de jonge Mbappé uit te nodigen voor een stage bij de club tijdens de schoolvakantie. Vader Mbappé weigerde. Het liefst nam hij zijn zoon op de vakantie mee weg van het voetbal, of het nu naar zee of naar de bergen was. Maar Bordeaux gaf niet op en bleef de speler observeren in Parijs.

Bordeaux slaagde er uiteindelijk in de ouders en de jongen te overtuigen om de faciliteiten van de club te komen bezoeken. De verdiensten van Bordeaux’ opleidingssysteem werden geprezen en de familie het hof gemaakt. Maar nogmaals: de club kreeg een “nee”. Voor Kylian, die toen al sterk in de belangstelling stond, zou het Real Madrid of Monaco worden. De rest is geschiedenis. Aan de kant van de Girondins horen we echter geen spijt. “Ik heb niet het idee dat we een fenomeen gemist hebben, maar eerder dat we ons niet vergist hebben. (…) We hebben ons best gedaan, maar hij koos ervoor om elders heen te gaan”, aldus Yannick Stopyra, hoofd van de jeugdrekrutering bij Bordeaux.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top