Omar Richards, van de Championship naar de Champions League met Bayern

Sport | Omar Richards beleeft een droom. Hij speelde 104 wedstrijden in het shirt van Reading, in de Engelse tweede klasse, alvorens als prille twintiger naar de Bundesliga te trekken bij het machtige Bayern München. De Brit voelt zich kiplekker in Beieren, waar hij van Champions League-voetbal proefde.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In juli jongstleden kondigde Bayern met veel tamtam de komst van Dayot Upamecano aan; een transfer waar 40 miljoen euro mee gemoeid was. Enkele weken voor de komst van de Fransman, die de as van de Beierse defensie moest versterken, werd aan de handtekening van een andere verdediger veel minder ruchtbaarheid gegeven. En met reden: Engelsman Omar Richards was vóór zijn gratis transfer naar Bayern een nobele onbekende buiten de Britse landsgrenzen.

Op zijn 23ste had de Engelse speler nog nooit geproefd van het hoogste niveau. De voetballer uit Lewisham, ten zuidoosten van Londen, doorliep de jeugdreeksen bij Fulham tot 2013. Op zijn vijftiende werd de jonge Omar niet ingelijfd bij de Cottagers en moest hij op zoek naar een andere club. Hij werd opgepikt door Reading, een club uit de Championship, waar hij zijn carrière voortzette.

Verrassende transfer

Zijn positie is gewoonlijk hogerop het veld, maar Richards schoolde zich om tot linkervleugelspeler. Hij maakte zijn profdebuut op zijn negentiende in de eerste wedstrijd van het seizoen 2017-2018, onder de vleugels van Jaap Stam. Hij zou vier seizoenen lang de kleuren van The Royals verdedigen, voor een totaal van 104 wedstrijden. Toen zijn contract bijna afliep in de lente van 2021 ontving Richards geen enkel voorstel tot verlenging van het clubbestuur.

Door mismanagement liet de club zijn verdediger gratis vertrekken naar Bayern. “Toen mijn makelaar sprak over interesse van Bayern, had ik bijna ingehaakt”, dixit Richards in The Times. “Ik geloofde het pas echt toen ik een Zoom-call deed met hun.” Even later zette Richards zijn krabbel onder een contract tot 2025: een fameuze carrièresprong.

In München ging de eenmalige belofte-international de concurrentie aan met Alphonso Davies en Lucas Hernandez op de linksachterpositie. Joshua Kimmich nam Richards onder zijn hoede en faciliteerde zo diens integratie in de spelerskern.

Ooit Engels international?

Richards mocht dit seizoen al veertien keer het veld betreden voor Bayern – waarvan vier basisplaatsen. In de Champions League mocht hij ook al vier keer spelen. Tijdens de masterclass van Bayern tegen Bremer SV (0-12) in de beker vorig jaar in augustus verstuurde hij een beslissende pass.

Richards probeert zich door te zetten bij één van de beste clubs ter wereld en hoopt om speelminuten te sprokkelen. Een droom is om – wie weet – ooit een nationale selectie af te dwingen. “Ik ben op de juiste plek en verbeter dag na dag, dus je weet nooit wat kan gebeuren”, vertelde hij. Hij weet beter dan wie anders dat het heel snel kan gaan in het voetbal…

Het programma van de terugwedstrijden in de achtste finales van de UEFA Champions League:

Dinsdag 8 maart

Woensdag 9 maart

Volg de achtste finales van de Champions League integraal op de zenders van Pickx+ Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij wil! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top