Lior Refaelov; Anderlechts eigen ‘Mister Croky Cup’ doet het weer

Sport | Anderlecht walste deze week over Eupen en bereikte daardoor de finales van de Croky Cup. De dirigent van de avond was wederom Lior Refaelov. De Israëliër speelde de pannen van het dak en lijkt een patent te hebben op goede wedstrijden in de Beker van België. Dat blijkt tenminste als we de archieven induiken.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In 2015 bereikte Lior Refaelov voor het eerst in zijn carrière de finale van de beker van België. Toen behaalde de Israëlische spelmaker met Club Brugge de eindfase van de Croky Cup waarin hij in de allerlaatste minuut van de wedstrijd scoorde. De tegenstander van dienst was toen Anderlecht dat ondanks een goal van Aleksandar Mitrovic de felbegeerde trofee aan zijn neus voorbij zag gaan (2-1).

Een jaar later stond Refaelov opnieuw in de finale met Club en dat tegen het toenmalige Standard-Luik. De Israëlische spelmaker kon opnieuw scoren maar zag hoe de Luikenaars toch aan de haal gingen met de Belgische beker na doelpunten van Dompé en Ivan Santini (1-2).

Het bleef enkele jaren stil maar in 2020 stond Refaelov opnieuw in de finale van de Croky Cup en ditmaal met Antwerp FC. Hij nam het toen op tegen, je raadt het nooit, Club Brugge en scoorde het enige doelpunt in de wedstrijd voor The Great Old waardoor die met de Beker aan de haal gingen. In zeven jaar tijd heeft Lior Refaelov dus drie bekerfinales gespeeld. Hij scoorde in al zijn finales en kon bovendien twee keer winnen.

Druk op de ketel

Dat moet in het achterhoofd van Anderlecht-coach Vincent Kompany hebben gezeten toen hij de naam van de Israëliër donderdag op het wedstrijdblad schreef net voor de terugwedstrijd van halve finales van de beker, tegen Eupen. Want in die partij was Refaelov outstanding. De 35-jarige middenvelder verdeelde en heerste op het middenveld en gaf op de koop toe ook nog twee assists waardoor Anderlecht met 3-1 won. “Ik hou van dit type wedstrijden”, klonk het na afloop bij de Israëliër. “Ik hou ervan als er druk op de ketel staat. Bovendien zijn deze wedstrijden sleutelmomenten die ons seizoen bepalen. Voor mij was dit onze belangrijkste wedstrijd van het seizoen tot nu toe”, besloot hij.

Steun van de fans

De volgende ‘belangrijkste wedstrijd van het seizoen’ wordt de finale van de Croky Cup die Refaelov al enkele keren heeft gespeeld, maar dan in een ander truitje. “Ik hoop de beker voor een derde keer te kunnen winnen, maar deze keer voor de fans van paars-wit. De vorige keer dat ik die won, was dat immers ten koste van Anderlecht. Er staat dus nog een rekening open bij de fans wat mij betreft.”

Die fans hebben zich tijdens de gewonnen wedstrijd tegen Eupen enorm laten horen. Daardoor kreeg de thuisploeg vleugels en overklaste paars-wit de Oostkantonners. Als de fans van paars-wit hetzelfde kunstje kunnen herhalen tijdens de finale van de Croky Cup maken ze extra veel kans om eindelijk met de Beker naar Brussel terug te keren. Deze keer misschien ten koste van AA Gent.

Volg de Jupiler Pro League, inclusief de wedstrijd RSC Anderlecht - KV Oostende op zondag 6 maart vanaf 20u55, het hele seizoen lang op de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus Pickx. 

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top