One day, one goal: Matt Le Tissier tovert tegen Blackburn en zet zijn goede vriend Tim Flowers te kijk

Sport |

Een wereldvedette is hij nooit geworden, maar in Southampton (en eigenlijk in heel Engeland) bezit Matt Le Tissier toch een beetje het aura van een halfgod. Zijn bijnaam luidt niet voor niets ‘Le God’. Dat heeft deze atypische voetballer voornamelijk te danken aan zijn uitmuntende traptechniek, zoals hij op 9 december 1994 ook demonstreerde tegen Blackburn Rovers.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Le Tissier speelde heel zijn carrière (van 1986 tot 2002) voor maar één club: het bescheiden Southampton. Nochtans had de Engelse offensieve middenvelder meermaals de kans om een stap hogerop te zetten. Rond de periode 1994-1995 bijvoorbeeld, toen zowel Chelsea, Tottenham, Blackburn als Manchester United achter zijn diensten hengelden. Maar Le Tissier, in die periode ook kortstondig Engels international (8 caps), weigerde de aanbiedingen. Liever bleef hij Southampton trouw.

In totaal zou hij 209 keer scoren voor zijn geliefkoosde club. Belangrijke doelpunten -want meermaals behoedde hij zo zijn ploeg voor degradatie uit de Premier League- maar vooral ook mooie doelpunten. Le Tissier had een patent op wonderlijke goals. Meestal een combinatie van dribbel- en traptechniek. Hij compenseerde zo een gebrek aan fysiek en snelheid. Een beetje zoals Luc Nilis in ons land. De goals van Le Tissier eindigden vaak in de top 10-lijstjes, in het seizoen 1994/1995 werd er eentje zelfs verkozen tot BBC Goal of the year.

Slalommen en uithalen

Dat was de treffer tegen Blackburn Rovers, de latere Engelse kampioen van dat seizoen. We schrijven 9 december 1994. Le Tissier laat zich uitzakken op het middenveld, krijgt iets voorbij de middenlijn de bal aangespeeld, begint aan een slalom tussen enkele verdedigers en haalt vervolgens vanop zo’n 35 meter verrassend uit naar het doel. Niet zomaar een zondagsschot maar een gecontroleerde trap zoals alleen hij dat toen in zijn voeten had. Ploegmaats getuigden zelfs dat hij zulke acties vaak (en met succes) oefende op training. Een verbouwereerde Blackburnkeeper Tim Flowers kon enkel machteloos toekijken hoe de bal over zijn hoofd in de kruising verdween.

Wat de anekdote nog pittiger maakt: Tim Flowers was een goede vriend van Le Tissier, een band die ontstaan was toen ze enkele jaren eerder nog samen de kleedkamer deelden bij Southampton. Maar medelijden en vriendschappen bestaan niet op een voetbalveld, zoals Le Tissier toen ook bewees.

In 2002, na in totaal 540 officiële wedstrijden in het shirt van Southampton FC, hing de Engelse middenvelder de voetbalschoenen aan de haak, geplaagd door een resem blessures. Al dan niet het gevolg van een iets te liederlijke levensstijl. Tegenwoordig is hij een gewaardeerd voetbalanalist, een hobbygolfer en… fulltime halfgod natuurlijk.

Fan van deze reeks? Check dan ook deze wondermooie goal van Alvaro Negredo.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top