Hoe Hein Vanhaezebrouck van de Gentse verdediging een onneembaar fort maakte

Jupiler Pro League |

In de halve finale van de beker tegen Club Brugge bewees AA Gent eens te meer: verdedigend staat het bijzonder sterk dit seizoen. Het wordt voor Zulte Waregem, komend weekend tegenstander in de Jupiler Pro League, een serieuze uitdaging om dat hechte blok uiteen te spelen. Een analyse.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het contrast kan niet groter zijn: enkele jaren geleden onder Jess Thorup heette het nog dat Gent in offensief opzicht een wervelwind was, maar defensief te kwetsbaar. Daar was de verloren bekerfinale tegen KV Mechelen in 2019 een pijnlijk voorbeeld van. Om dat verdedigende euvel op te lossen werd eerst Wim De Decker aan de trainersstaf toegevoegd, en wat later kwam zijn leermeester Laszlo Bölöni als T1 de rangen vervoegen, Thorup moest opkrassen. Het mocht niet baten: Gent bleef zwalpen en achteraan was het dweilen met de kraan open.

Tot Hein Vanhaezebrouck in de loop van vorig seizoen zijn grote rentree maakte bij de Buffalo’s. De eerste maanden wachtte hem vooral oplapwerk, maar sinds dit seizoen staat de organisatie helemaal op punt. Met het gewenste effect: voorin werd met het duo Depoitre-Tissoudali een gouden tandem gevonden, maar vooral achterin wordt nog amper iets weggegeven. Op Union na bezit Gent de minst gepasseerde verdediging in onze Jupiler Pro League (27 tegendoelpunten in 29 wedstrijden). En nu dus met opnieuw een kans op bekerwinst. Revanche voor 2019!

Uitgekiend tactisch systeem

Voor die metamorfose zijn enkele redenen. Met Sven Kums en Julien De Sart heeft Van Haezebrouck in zijn geliefkoosde 3-5-2 systeem twee intelligente en ervaren controleurs voor de verdediging geposteerd. Fysiek geen indrukwekkende bulldozers, maar mannen die zelden onnodig balverlies lijden, op tijd een slim foutje maken om een aanval af te breken en technisch sterk genoeg om het ritme te bepalen.

De echte kracht van Gent ligt echter op de flanken. Met op rechts het eigen jeugdproduct Matisse Samoise en op links (tegen zijn voet weliswaar) de Limburgse Spanjaard Alessandro Castro-Montes. Twee onvermoeibare Duracell-konijnen met een flinke dosis grinta, die bovendien de voetballende kwaliteiten hebben om offensief een meerwaarde te zijn. Zo bewees ook de terugwedstrijd in de beker tegen Club Brugge nog maar eens. Samoise leverde een assist voor de 0-3 van Depoitre, Castro-Montes zorgde met een afstandsschot -zijn specialiteit- voor de belangrijke 0-2. Daarbovenop domineerden ze hun rechtstreekse tegenstander ook op defensief vlak. Clubwingers Skov Olsen en Buchanan deden hun best, maar moesten finaal het onderspit delven.

In de defensie haalt Michael Ngadeu na een minder vorig seizoen eindelijk weer zijn niveau als meest centrale pion. Tegen Club Brugge werd hij geflankeerd door Joseph Okumu en nieuwkomer Jordan Torunarigha, en hoewel het pas de eerste keer was dat de drie samen aan de aftrap stonden, bleken ze onklopbaar. Dat belooft voor de toekomst. Alle drie koppelen ze indrukwekkende atletische kwaliteiten aan discipline en degelijk uitvoetballen. In het geval van Torunarigha mag dat trouwens niet verbazen: hij was een vaste waarde in de Duitse nationale jeugdelftallen en basisspeler bij Bundesliga-club Hertha Berlijn. Dat liet hem deze winter verrassend genoeg vertrekken naar Gent, op huurbasis weliswaar. Een meer dan geslaagde wintertransfer. Vooral omdat de Duitse verdediger een linkspoot is, wat voor Vanhaezebrouck van cruciaal belang is in opbouwend opzicht. Met Bruno Godeau, Nurio en Andreas Hanche-Olsen op de bank heeft de T1 ook voldoende wisselmogelijkheden als er iemand uitvalt.

De verrijzenis van Davy Roef

Hulde ook aan Davy Roef, die de voorbije weken uitgroeide tot de titularisdoelman bij de Buffalo’s en in de vijf wedstrijden die hij keepte sinds begin februari liefst vier maal de nul hield. Met dank aan een rebellerende Sinan Bolat, die deze wintermercato ondanks concrete belangstelling van enkele Turkse topclubs en een aflopend contract straks in juni toch niet mocht vertrekken van Gent.

De transferdeadline in België was immers verstreken waardoor de Gentenaars geen mogelijkheid meer hadden om een vervanger te halen. Omdat Bolat vervolgens enkele dagen wegbleef van training werd hij door Vanhaezebrouck naar de bank verwezen. Zo kreeg Roef plots zijn kans. Het jeugdproduct van Anderlecht bezit alle kwaliteiten van een moderne doelman en typeert zichzelf als iemand die weinig minpunten heeft maar ook in niets uitblinkt. Een solide, betrouwbaar sluitstuk. Dat bewees hij ook al in zijn uitleenperiode bij Waasland-Beveren tussen 2017 en 2019, waarna hij transfervrij naar Gent verhuisde. Weliswaar als doublure voor Bolat. Een rol waarin hij zich, met zijn zachtaardige karakter, misschien iets te makkelijk schikt.

Roef is een doelman zonder tierlantijntjes of verbale uithalen -waardoor hem wel eens een gebrek aan charisma wordt verweten- maar iemand die rust uitstraalt en zelden in de fout gaat. Net wat dit Gent nodig heeft. Op die manier zijn sinds de winterstop alle puzzelstukjes op hun plaats gevallen in het systeem van HVH. Tegen Zulte Waregem en hun productieve tandem Gano-Vossen (samen al 28 competitiegoals dit seizoen) mogen Ngadeu, Roef en co komende zondag die positieve commentaren nog eens kracht bijzetten.

Volg de Jupiler Pro League, en de wedstrijd KAA Gent - SV Zulte Waregem van zondag 6 maart vanaf 20u55, het hele seizoen lang op de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus Pickx. 

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top