Ondanks fiasco met supertalent Bounida oogt toekomst van Anderlechtjeugd rooskleurig

Sport |

Met de komst van Vincent Kompany is Anderlecht meer dan ooit de kaart van de jeugd gaan trekken. Een formule die met vallen en opstaan uitgerold wordt: paars-wit bereidt volop de toekomst voor, maar zag met Rayane Bounida ook zijn grootste talent vertrekken.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Na enkele jaren waarin het voor eigen jeugdproducten moeilijker was om door te breken in de hoofdmacht, heeft Anderlecht het wapen van schouder veranderd. Mede ingegeven door de financiële beperkingen, dat wel, maar het lijstje van talenten uit de jeugdopleiding die de voorbije seizoenen doorbraken bij de Brusselse club oogt toch bijzonder mooi: Albert Sambi Lokonga, Francis Amuzu, Jérémy Doku of Yari Verschaeren, om maar die vier te noemen. Zeker sinds de terugkeer van Vincent Kompany schakelde paars-wit op dat vlak een versnelling hoger. De volgende lichting talenten staat al te popelen in de wachtkamer. Helaas zal daar geen Rayane Bounida meer tussen lopen: hij vertrekt deze week wellicht naar Ajax Amsterdam.

Een voetbalgenie

Bounida bezit een flinke schare fans. Op YouTube, waar zijn papa Ben filmpjes post van zijn getalenteerde zoon, op Instagram (waar hij meer volgers telt dan RSCA), maar ook binnen de club. Jean Kindermans bijvoorbeeld, de ervaren technisch directeur van de jeugdacademie op Neerpede, liet zich in het verleden al ontvallen dat Bounida een “voetbalgenie” is. Iemand die niet louter opvalt door zijn technische vaardigheden, maar ook door zijn vista en mentaliteit. Een flinke streep door de rekening dus dat zo’n supertalent niet verder komt dan de U16.

Bounida viert op 3 maart zijn zestiende verjaardag, de leeftijd waarop jonge voetballers hun eerste profcontract mogen tekenen. Dat zal niet bij Anderlecht zijn, want hij weigerde een aanbod van de club waar hij opgeleid werd. Zijn entourage vroeg immers een jaarsalaris van 700.000 euro. Onmogelijk te betalen door Anderlecht, dat op een hoge schuldenberg zit. Uiteraard zijn er dan heel wat kapers op de kust om het lichtvoetige genie (1m62, 48kg) in te lijven. Ajax Amsterdam lijkt de beste papieren te bezitten. Ten eerste omdat zij de gevraagde salariseisen kunnen inwilligen, ten tweede omdat de papa van Rayane altijd al een Ajax-fan was en ten derde omdat het Nederlandse voetbal hem beter zou moeten liggen. Erg zuur voor Anderlecht, dat slechts een kleine opleidingsvergoeding en een percentage op een latere doorverkoop in de plaats krijgt. Een fiasco dat zich niet meer mag voordien. Want in het verleden gebeurde al hetzelfde met toptalenten als Charly Musonda Jr en Adnan Januzaj.

Een stralende toekomst?

De Mauves blijven best niet te lang bij de pakken zitten. De meerwaarde van Bounida bij de profs staat allesbehalve vast en bovendien lopen er nóg getalenteerde spelers rond in de eigen academie. Zeno Debast bijvoorbeeld, die zich de voorbije weken almaar sterker profileert bij de A-ploeg. De 18-jarige verdediger heeft alles om een nieuwe paars-witte held te worden. Hetzelfde geldt voor de amper 17-jarige aanvaller Mario Stroeykens, die geregeld zijn speelminuten mag meepikken van Kompany.

Zakken we iets verder af naar de jeugdselecties dan worden namen geciteerd als die van de vinnige winger Enock Agyei, de Noorse spelverdeler Kristian Arnstad of de goaltjesdief Lucas Stassin. Die laatste is de zoon van ex-prof Stéphane Stassin, huidig coach van de U18 bij Anderlecht. Het zijn stuk voor stuk jongens die dicht bij een plek in de A-kern aanschurken en er volgend seizoen een extra optie bijkrijgen, wanneer Anderlecht zijn beloftenteam in 1B mag uitspelen.

Volg de Jupiler Pro League het hele seizoen lang dankzij de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus Pickx. 

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR! 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top