Wout Faes: van smaakmaker in de Ligue 1 naar patron van de Belgische defensie?

Sport | Bondscoach Roberto Martinez zag Thomas Vermaelen afhaken als Rode Duivel en daardoor komt er weer een plaatsje extra vrij in de selectie. Met Wout Faes is er alvast een Belgische verdediger die indruk maakt in een grote competitie. Hij maakt veel progressie bij het Franse Stade Reims.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Wout Faes speelt al twee seizoenen voor Stade Reims en daar doet de 23-jarige centrale verdediger het zeer goed. Faes wordt heel erg gewaardeerd bij de club en ondertussen is hij er ook vice-aanvoerder. Hij was eerder al kapitein bij KV Oostende en het is duidelijk dat hij een speler is die leiderskwaliteiten heeft. Dergelijke profielen kan Martinez wel gebruiken bij de Rode Duivels.

Leider

Faes, dit seizoen ook al goed voor vier goals, is dit seizoen outstanding bij de Franse eersteklasser. Hij lijkt stilaan klaar voor de volgende stap in zijn carrière. Zo werd Olympique Marseille in januari al genoemd als geïnteresseerde club. Bob Browaeys was zijn coach bij de Belgische jeugdploegen en hij kwam danig onder de indruk van de uitstraling van Faes. “Ik ken hem sinds zijn vijftiende en hij is altijd een leider geweest. Hij heeft een enorme impact op zijn teamgenoten. Iedereen luistert naar hem. Hij heeft charisma en toch zie je hem zelden op tafel kloppen. Het is behoorlijk verbluffend", zei hij aan het Franse So Foot.

De verdediger werd in de jeugd van Anderlecht aanzien als een enorm talent, maar doorbreken in Brussel zat er niet in. Na uitleenbeurten aan sc Heerenveen en Excelsior Rotterdam in Nederland trok hij definitief naar KV Oostende. Daar maakte hij veel progressie, waar Stade Reims hem ging weghalen. Zij kwamen er onder de indruk van zijn anticipatievermogen, het uitvoetballen en het lezen van het spel. Er was nog werk aan hem, onder meer aan zijn duelkracht, maar in Frankrijk heeft hij daar enorme stappen voorwaarts in gezet. Hij blijft progressie maken.

Rode Duivels

Daardoor is hij ook in het vizier gekomen van Martinez. Achteraan is er nood aan verjonging bij de Rode Duivels en werd hij in november 2021 voor het eerst opgeroepen. Zijn debuut mocht hij nog niet maken, maar het lijkt nu al vast te staan dat dit wel zal gebeuren wanneer België het deze maand in twee oefeninterlands opneemt tegen Ierland en Burkina Faso. Dan krijgen jongens die minder dan vijftig caps achter hun naam hebben staan een kans.

"De bondscoach zei dat ik moest leren met mijn ogen en dat er in de toekomst plaatsen zullen vrijkomen bij de Rode Duivels", zei hij over zijn selectie van afgelopen november. Met Faes lijken de Rode Duivels een toekomstige patron beet te hebben en dat is geen overbodige luxe. Kan hij de verrassing worden in de selectie van België op het WK 2022? Thomas Vermaelen hing de schoenen aan de haak en Jan Vertonghen (34) en Toby Alderweireld (33) naderen ook de laatste fase van hun carrière. De weg ligt dus helemaal open voor Faes.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top