De sportwereld neemt standpunt in over de oorlog in Oekraïne

Sport | De reacties in de sportwereld lieten niet lang op zich wachten na de militaire operatie die Vladimir Putin donderdagochtend in Oekraïne in gang zette. Deze aanval zorgde ervoor dat veel atleten over de hele wereld reageerden. Zij reageerden uiteraard zeer emotioneel op deze inval en wilden een boodschap van vrede overbrengen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De Oekraïense atleten zijn duidelijk het meest getroffen door de situatie. Manchester City-speler en Oekraïne-aanvoerder Oleksandr Zinchenko deelde een lang bericht om zijn gevoelens kenbaar te maken en zijn landgenoten te steunen. Hij noemde in een eerder bericht Vladimir Putin een “monster’, maar die Instagram-post werd verwijderd.

De Oekraïense voetballegende Andriy Shevchenko was ook erg aangeslagen: "Mijn volk en mijn familie worden aangevallen. Oekraïne en zijn volk willen vrede en territoriale integriteit. (...) We willen alleen de vrede. Oorlog is niet het antwoord."

Benfica-spits Roman Yaremchuk, ex-AA Gent, scoorde woensdagavond nog tegen Ajax en liet bij de viering van zijn treffer het embleem van Oekraïne zien. De volgende dag was het Ruslan Malinovskyi, de voormalige middenvelder van KRC Genk, die zijn truitje ophief om een anti-oorlogsboodschap ("Geen oorlog in Oekraïne") over te brengen. Hij speelde met Atalanta op het veld van Olympiaocs. De middenvelder had zich iets eerder al uitgesproken via Twitter.

Een paar uur later stond de partij tussen Napoli en FC Barcelona op het programma. De spelers van de twee clubs stonden achter een groot spandoek waar ze opriepen om de oorlog te beëindigen. Vanuit Parijs hebben ook spelers als Gianluigi Donnarumma en Sergio Ramos vredesboodschappen gestuurd via de sociale media. Een van de weinige Russische persoonlijkheden die zich durfde uit te spreken, was Dynamo Moskou-spits Fedor Smolov. Hij zei ook “neen tegen oorlog”. Hij kreeg steun van zijn landgenoot en tennisser Andrey Rublev die vanuit Dubai sprak over een "vreselijke" situatie en een afbeelding postte met twee figuren in de kleuren van Oekraïne en Rusland die elkaar omhelzen.


Formule 1-coureur Sebastian Vettel kondigde aan niet naar de Russische Grand Prix in Sochi in september te gaan. "Als een land in oorlog is, moeten we daar niet heen gaan", steunde Max Verstappen hem. Ondertussen werd door de organisatie beslist om deze race te schrappen. Deze oorlog, die Europa in angst en onzekerheid stort, zal waarschijnlijk nog veel gevolgen hebben voor de sportwereld. De UEFA heeft bijvoorbeeld al aangekondigd dat de Champions League-finale die oorspronkelijk op 28 mei in Sint-Petersburg in Rusland stond gepland, is verplaatst naar het Stade de France in Parijs.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top