De dag dat Manchester City Manchester United vernederde en de machtswissel doorvoerde

Sport | Er was een periode dat Manchester United de scepter zwaaide in Engeland, maar de afgelopen jaren hebben ze de rol moeten lossen aan de Engelse top. Manchester City heeft ondertussen de macht gegrepen. Op 23 oktober 2011 loste het een eerste waarschuwingsschot met een klinkende 1-6 zege op Old Trafford.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Tijdens het seizoen 2011/2012 stond op de negende speeldag de derby van Manchester op het programma. Man Utd hoopte uiteraard zijn stadsrivaal een tik te geven, maar Mario Balotelli bracht de bezoekers na 22 minuten op voorsprong. Hij trok zijn shirt nadien omhoog met de ondertussen befaamde quote 'Why always me?' op zijn ander shirt. De doelpunten vlogen ons nadien niet meteen om de oren, want dat was ook de ruststand.

Zwaarste thuisnederlaag in de Premier League

De troepen van toenmalig manager Sir Alex Ferguson begonnen slecht aan die tweede periode, want Jonny Evans slikte al na twee minuten een rode kaart. Balotelli profiteerde van die numerieke meerderheid en scoorde op het uur de 0-2. Toen Sergio Agüero na 69 minuten voor de 0-3 zorgde, was het game over. Darren Fletcher leek in de 81ste minuut de eerredder te scoren, maar vanaf minuut 90 ging het nog helemaal mis. Edin Dzeko (twee goals) en David Silva zorgen in vier minuten tijd nog voor drie goals: 1-6. Wat een vernedering!

De troepen van aanvoerder Vincent Kompany maakten die dag een statement. City nam door die overwinning vijf punten voorsprong op zijn rivaal en smeerde hen toen de eerste thuisnederlaag in anderhalf jaar aan. Meer zelfs, het was de zwaarste thuisnederlaag ooit van Manchester United sinds de officiële start van de Premier League. Tottenham deed in oktober 2020 hetzelfde en won er ook met 1-6.

Man City sindsdien de baas

"Het was onze slechtste dag ooit. Dit is het slechtste resultaat uit mijn carrière. Zelfs als speler kan ik me niet herinneren dat ik met 6-1 verloor, ik kan het niet geloven", reageerde Sir Alex Ferguson na het debacle. Wat het allemaal nog pijnlijker maakte: Manchester City won aan het einde van dat seizoen de landstitel na een onwaarschijnlijke apotheose tegen QPR tijdens de laatste match van het seizoen. Agüero zorgde in de extra tijd voor de goal van de landstitel voor City. Beide ploegen eindigden met 89 punten, maar City had een beter doelsaldo: +64 voor hen tegenover +56 voor United.

Die 1-6 was dus bepalend geweest voor de titel. Dat seizoen was ook de machtsoverdracht een feit. Na die landstitel in 2012 werd Manchester City tot op heden nog vier keer kampioen, terwijl Manchester United nog maar één landstitel wist te vieren. De machtswissel werd die bewuste 23 oktober 2011 in gang gezet.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top