Michael Olise, de groeibriljant van Crystal Palace waar heel Europa achter zit

Premier League |

Komend weekend staat voor Crystal Palace een belangrijk duel op het programma tegen Watford. Een zege kan de club van Christian Benteke wat ademruimte geven in de strijd om het behoud. Maar meer nog dan op onze landgenoot wordt gerekend op Michael Olise (net 20 geworden) om die kloof met Watford uit te diepen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Michael Olise is dit seizoen de revelatie bij Crystal Palace. Deze zomer overgekomen van tweedeklasser Reading FC had hij eerst wat aanpassingstijd nodig, waarbij hij met mondjesmaat gebracht werd, maar sinds 14 januari heeft hij een basisplaats te pakken bij de Londense Premier League-club. In 18 wedstrijden voor Palace was hij tot nog toe goed voor vier assists en twee doelpunten. Niet slecht voor een jong talent dat nog maar net zijn twintigste verjaardag vierde. Alle competities samen zit hij zelfs aan 4 goals en 7 assists in 893 minuten, hetgeen betekent dat hij om de 81 minuten beslissend is voor zijn ploeg. Van een entree gesproken!

Keuze in nationale ploegen

De middenvelder kreeg zijn opleiding grotendeels bij de Londense rivalen van Chelsea FC, maar zijn profdebuut vierde hij bij het bescheiden Reading FC in de Championship. In maart van 2019 was dat. Op het einde van dat seizoen mocht hij zelfs al meteen met de trofee van beste jongere (in de club) prijken. Reading was er als de kippen bij het polyvalente talent -hij kan ook achterin, op rechts of links, uit de voeten- zijn eerste profcontract aan te bieden. Vorig seizoen werd Olise verkozen tot beste speler van de ploeg, hetgeen hem een transfer naar de grote jongens in de Premier League opleverde. Crystal Palace kocht hem over voor een kleine 10 miljoen euro.

Zijn snelle opmars lokt veel aandachtige toeschouwers, waaronder ook enkele bondsverantwoordelijken. Want Olise, geboren in het Engelse Hammersmith, kan nog kiezen voor welke nationale ploeg hij wil spelen. Geboren in Engeland, maar met een Nigeriaanse vader en een moeder van Frans-Algerijnse afkomst, kan hij ook nog voor die andere nationaliteiten opteren. Bij de jeugd kwam hij bijvoorbeeld uit voor de Franse nationale U18, maar dat is niet bindend voor zijn latere toekomst bij de A-elftallen. Zo hengelden Nigeria en Algerije al naar zijn diensten, maar daar ging Michael Olise niet op in.

Toptransfer in de maak?

Onder de vleugels van coach Patrick Vieira ontdekt de groeibriljant dit seizoen zijn volledige potentieel bij Crystal Palace. Op het hoogste niveau dan nog. Dat hebben uiteraard ook de scouts van de Europese topclubs gezien. Het contract tot 2026 dat Olise afgelopen zomer nog maar tekende, hoeft daarbij geen belet te zijn voor een transfer. Volgens tabloidkrant The Sun zouden Chelsea, Arsenal en Bayern München al geïnformeerd hebben naar de transfervoorwaarden.

Volgens de toonaangevende voetbalsite Transfermarkt is de marktwaarde van Michael Olise op enkele maanden tijd verdubbeld. Hetgeen betekent dat er (minimum) een prijskaartje van 18 miljoen euro rond zijn nek hangt. Straf, als je bedenkt dat deze jongeling nog maar 18 wedstrijden in de Premier League op zijn teller heeft staan. Hij heeft nog een half seizoen om al dat goeds te bevestigen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top