De Major League Soccer gooit hoge ogen in Europa

Sport | De Major League Soccer (MLS) had jarenlang het imago van een ‘bejaardentehuis’ voor voetballers. Heel wat spelers gingen er in de absolute nadagen van hun carrière nog wat geld rapen. Dat is ondertussen niet meer zo, want steeds meer jonge Amerikaanse talenten vinden de weg naar Europese topcompetities. Onder meer in de Bundesliga.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De Belgische clubs deden de afgelopen jaren al de nodige zaken met ploegen uit de Major League Soccer. Zo maakten Michael Murillo (Anderlecht), Marc McKenzie (KRC Genk), Chris Durkin (STVV), Tajon Buchanan (Club Brugge) en anderen de overstap van de MLS naar de Jupiler Pro League. Dat was vaak een succes.

17 miljoen euro

De Bundesliga-clubs speuren ook al een tijdje rond in de Verenigde Staten en Canada en zij kunnen de absolute toptalenten aantrekken. In januari haalde Augsburg voor maar liefst 17 miljoen euro het 18-jarige Amerikaanse toptalent Ricardo Pepi weg bij Dallas FC. Hij werd daarmee de duurste Amerikaanse speler die in de geschiedenis is opgeleid in MLS. De afgelopen jaren heeft men in de MLS de stap naar een modern beleid gezet. De clubs veranderden het geweer van schouder en gingen van de competitie een doorgeefluik naar Europa maken. De clubs zijn er kapitaalkrachtig en gaan vaak in Zuid-Amerika jonge talenten halen, zodat zij nadien voor grof geld kunnen worden doorverkocht aan Europese clubs.

Daarnaast hebben ze ook grote stappen voorwaarts gezet inzake jeugdopleiding én er werd enorm geïnvesteerd in de trainingsaccommodaties. Die van tal van Amerikaanse clubs behoren zelfs tot de absolute wereldtop in het voetbal. De Amerikanen en Canadezen gingen eerst rondneuzen bij de Europese ploegen en men wilde het succesrecept van het voetbal overbrengen naar de VS en Canada, en dat lijkt stilaan te lukken.

WK 2026

De aantrekkingskracht is zeer groot en de middelen zijn er ook. Waar er vroeger vooral werd geteerd op grote vedetten als pakweg David Beckham of Thierry Henry op hun retour, is er nu een gezonder evenwicht. Toronto FC wist met Lorenzo Insigne zelfs de topspeler van Napoli weg te halen. De grote namen zullen altijd aangetrokken worden, in Amerika kicken ze nog altijd op show en spektakel, maar dat in combinatie met goede jongeren. Er is een visie op de korte en lange termijn. De VS wil ook in het voetbal een grootmacht worden en de vele Amerikanen die indruk maken in Europa zijn een grote meerwaarde.

Zij kunnen als voorbeeld dienen voor de jeugd van 6-12 jaar om hen te overtuigen om voor ‘soccer’ te kiezen, en niet langer voor de sporten die in de VS al tientallen jaren populairder zijn dan voetbal. Met Christian Pulisic (Chelsea), Sergiño Dest (FC Barcelona), Weston McKennie (Juventus), Giovanni Reyna (Dortmund), Brenden Aaronsen (RB Leipzig), Timothy Weah (Lille OSC) en anderen zijn er ondertussen heel wat spelers die furore maken in Europese topcompetities. Het nationaal elftal wordt zo steeds sterker. Kunnen de VS hun enorme potentieel eindelijk benutten? In 2026 vindt het WK plaats in de VS, Mexico en Canada, met Team USA als kandidaat voor de wereldtitel?

Volg de Bundesliga het hele seizoen op de kanalen van Eleven Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus Pickx.

Het programma voor de 24ste speeldag van de Bundesliga op Eleven Sports:

Zaterdag 26 februari

Zondag 27 februari

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top