Juventus - Torino: een derby die voor beide ploegen een uitdaging vormt

Sport | Deze vrijdagavond zal de spanning in de Italiaanse stad Turijn om te snijden zijn. Juventus ontvangt Torino voor een derby die voor elk van de twee teams een uitdaging vormt. Juve zou zichzelf graag in de top drie van de Serie A willen plaatsen met een zege. Torino hoopt met een overwinning om in het midden van het klassement te blijven. Proximus Pickx vertelt je over de ontstaansgeschiedenis van de ploegen en welke hun uitdagingen zijn.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het moet gezegd worden: de vijandigheid tussen supporters van Juventus en Torino is een stuk minder dan die van Roma-fans en hun Lazio-concurrenten. Niettemin blijft elke derby tussen de twee Turijnse rivalen een niet te missen evenement voor de supporters van beide clubs. De rivaliteit tussen Juventus en Torino dateert uit het begin van de 20e eeuw. Juventus werd in 1897 opgericht door een groep studenten. Torino zag een paar jaar later het leven, in 1906, na de fusie van twee lokale clubs, Internazionale Torino (1891) en FC Torinese (1894). Deze fusie kwam er onder impuls van enkele voormalige leden van Juventus, waaronder Alfredo Dick. Deze voormalige voorzitter van de Bianconeri was gedwongen Juve te verlaten.

Vanaf de oprichting toonde Torino zich snel competitief, wat een bron van intense rivaliteit met de Bianconeri zou worden. De eerste derby tussen de twee Piemontese clubs vond plaats in 1907 en werd met 2-1 gewonnen door Turijn. In een van deze derby's, in 1911, leed Juve de zwaarste nederlaag in hun geschiedenis met een 8-0 thuisnederlaag.

Maar hoewel Torino ooit het beste team van Italië was, heeft zijn lokale rivaal, Juve, hen al lang overtroffen. Afgezien van enkele mindere momenten zien we dat Juve sinds 1995 duidelijk domineert. De laatste keer dat Torino de derby won was in 2015, hun vorige overwinning was in 1995.

Industriële bourgeoisie versus het Piemontese proletariaat

De rivaliteit tussen de twee clubs kan ook worden verklaard door de sociale kloof tussen de twee supportersgroepen. Juve is sinds 1920 eigendom van de familie Agnelli, bekend van het automerk Fiat, en wordt vandaag de dag nog steeds gezien als het team van de bourgeoisie. In werkelijkheid zijn de supporters nu veel diverser dan vroeger. Dat is te danken aan een grote groep arbeiders die in de jaren 60 en 70 uit het zuiden van Italië kwamen om voor Fiat te werken. Turijn beweert ondertussen populairder en zelfs proletarischer te zijn, met een veel lokalere verankering in de stad. Juve heeft paradoxaal genoeg veel meer supporters in heel Italië op dit moment.

Verschillende problemen

Vandaag de dag zijn de ambities van de twee clubs heel verschillend. Waar Juventus aan het einde van deze wedstrijd mag hopen op een plaats in de top drie van het Italiaanse kampioenschap, kan Turijn er ondertussen alleen maar naar streven om midden in het klassement van de Serie A te blijven. Het zal zoals altijd weer een spannende wedstrijd worden voor de tifosi van de twee rivaliserende clubs.

Dit is het programma voor de 26ste speeldag van de Serie A op Eleven Sports:

Vrijdag 18 februari

Zaterdag 19 februari
Zondag 20 februari
Maandag 21 februari
Volg het beste uit de Serie A, inclusief de wedstrijd tussen Juventus en Torino deze vrijdag 18 februari om 20u45 uur, het hele seizoen lang op de zenders van Eleven Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top