Ronaldo opende tegen Valencia de ogen van de voetbalwereld

Sport | De Braziliaan Ronaldo Luis Nazario de Lima is één van de beste spitsen die het voetbal ooit heeft gekend. Bij FC Barcelona brak hij indertijd helemaal door aan de wereldtop. Op 26 oktober 1996 liet hij op het veld van Valencia zien dat hij terecht als O Fenômeno (het Fenomeen) door het leven ging. Zondag neemt FC Barcelona het opnieuw op tegen Valencia, maar een tweede Ronaldo heeft het momenteel niet in de aanval rondlopen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

FC Barcelona had in de zomer van 1996 Ronaldo voor maar liefst 15 miljoen euro weggehaald bij PSV, wat in die periode een enorme som geld was. De 20-jarige aanvaller had veel indruk gemaakt in Eindhoven door er 54 keer te scoren in 57 wedstrijden. Hij ging bij FC Barcelona verder op dat elan.

Onwaarschijnlijk doelpunt

Ronaldo begon ijzersterk aan het seizoen met negen goals en vier assists in negen wedstrijden. Op speeldag tien stond FC Barcelona-Valencia op het programma. De fans in Camp Nou zagen op die dag een ’masterclass’ van hun goudhaantje. Na 35 minuten had Ronaldo al twee keer raak weten te treffen. De eerste treffer gebeurde via zijn welbekende sleepbeweging. Ronaldo veinsde dat hij ging passen, maar met zijn sleepbeweging zette hij de tegenstander op het verkeerde been en versnelde hij richting doel. Doelman Andoni Zubizarreta was kansloos tegen de keiharde plaatsbal. Het tweede doelpunt kwam er na een diepe bal, waarbij Ronaldo alleen voor doel werd gezet: 2-0.

Zijn derde goal was een pareltje van jewelste. Het was ondertussen 2-2, maar de onhoudbare Ronaldo besliste de partij. De aanvaller kreeg de bal iets voorbij de middenlijn en hij spurtte met de bal aan de voet weg van zijn tegenstrevers en stuurde zo drie verdedigers wandelen, de vierde kwam te laat. Hij liet ook doelman Andoni Zubizarreta kansloos. In deze goal zat alles: snelheid, kracht, techniek en scorend vermogen. Bij die treffer was heel de voetbalwereld er nu zeker van: Ronaldo had alles om de legendarische Pelé op te volgen.

Nooit de Champions League

Ronaldo sloot het seizoen af met 47 doelpunten en 17 assists in 49 wedstrijden. Na één jaar trok hij naar Inter. Daar liep hij echter zware knieblessures op, waardoor hij een ander type spits werd. Ronaldo werd meer een roofdier in de zestien meter, maar ondanks de zware knieblessures werd hij nog steeds een spits van wereldklasse. Bij Inter scoorde hij 59 keer en deelde hij 12 assists uit in 99 wedstrijden, bij Real Madrid stond de teller op 103 doelpunten en 34 assists in 177 partijen. Bij Brazilië tikte hij af op 68 goals en 17 assists in 98 interlands.

De prijzenkast werd gedurende zijn carrière ook zeer goed gevuld. Ronaldo won twee keer de Gouden Bal, twee keer het WK, twee keer de Copa America, één Supercup, twee Spaanse titels, één UEFA Cup en twee Europese Supercups. Opvallend genoeg wist het fenomeen nooit de Champions League te winnen. Ronaldo speelde ook nog voor Cruzeiro, AC Milan en Corinthians, en bij die laatste club sloot hij in 2011 op 34-jarige leeftijd zijn carrière af.Het programma van speeldag 25 in La Liga via Eleven Sports:

Zaterdag 19 februari

Zondag 20 februari
Volg La Liga het hele seizoen lang, met name de topper tussen Valencia en FC Barcelona deze zondag om 16u15, op Eleven Sports 1, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top