Junya Ito is met zijn wisselvallig vormpeil het exponent van een zwalpend Genk

Sport |

Junya Ito is sinds zijn komst in Limburg een smaakmaker bij Racing Genk en – bij uitbreiding – in onze vaderlandse competitie. De snelle winger speelde vorig jaar een weergaloze tweede seizoenshelft, maar dit seizoen ontsnapt ook de Japanner niet aan de wisselvalligheid die de Limburgers aan de dag leggen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

“Ik denk dat ik samen met Onuachu en Bongonda het beste aanvallende trio uit België vorm.” Het is een quote uit de mond van Junya Ito na zijn weergaloze goal tegen OHL, halfweg augustus 2021. Gelijk had hij, want de Limburgers horen momenteel bij de best scorende ploegen uit de Jupiler Pro League. De Genkse topschutters luisteren naar de namen Onuachu, Bongonda en Ito. Die laatste heeft tot nu toe de meeste assists uitgedeeld bij de Genkenaars.

Toch hadden de persoonlijke statistieken van Ito nog een pak beter kunnen zijn, ware het niet dat hij dit seizoen af te rekenen heeft met een grillige vormcurve. Tegen OHL medio augustus was Ito één van de uitblinkers, maar zijn wisselvallig seizoensbegin was toen al een teken aan de wand. De aalvlugge winger was zowel in de return van de derde voorrondematch voor de Champions League een paar dagen eerder tegen Shakhtar Donetsk bleekjes als de week voordien, tegen KV Kortrijk op de derde speeldag van de Jupiler Pro League.

De Japanner kende in september en oktober 2021 een eerste vormdipje, maar kwam in de klinkende 2-6-zege tegen Zulte Waregem op 31 oktober weer boven water. Hij trof toen één keer raak en deelde twee assists uit en maakte toen een einde aan zijn droogte van acht competitiewedstrijden, waarin hij wel vier assists gaf. De week erna was hij dan weer – op een schotje na – onzichtbaar in het slappe gelijkspel op eigen veld tegen Cercle Brugge. “Bleke match”, luidde het in de wedstrijdanalyses.

"Schim van zichzelf"

Tegen AA Gent medio december was Ito “een schim van zichzelf”, zo schreef Het Laatste Nieuws. “Het zelfvertrouwen van de Japanner lijkt pijlsnel onder het vriespunt te duiken”, klonk het. Rond het jaareinde herpakte hij zich: tegen KV Oostende op 26 december was Ito ongrijpbaar: een kwelduivel voor de KVO-defensie, die met één goal en één assist een groot aandeel had in de 4-0-zege van de Genkies.

Na Nieuwjaar was Ito nog de uitblinker tegen rode lantaarn Beerschot, met een assist en een doelpunt. Hij raakte in diezelfde match nog de lat en veroorzaakte een penalty. Een week later, tegen leider Union, geraakte Ito zelden voorbij Van der Heyden. Hij oogde toen minder scherp dan anders. Na de interlandbreak, waarin hij Japan op WK-koers hield met goals tegen China en Saudi-Arabië, mocht hij tegen Zulte Waregem een klein halfuurtje invallen. Hij wrong toen een grote kans de nek om. In het inhaalduel tegen OH Leuven vorige week vormde Ito een snedige tandem met Preciado, maar werd hij aan de rust gewisseld om tactische redenen.

Met zijn wisselend vormpeil lijkt het onmogelijk te voorspellen hoe Ito zal presteren in de belangrijke ‘topper’ tegen Anderlecht: kan hij zijn streng trekken en Racing Genk aan die broodnodige driepunter helpen in de strijd op play-off 1, of wordt het weer een offday?

Volg de Jupiler Pro League, waaronder de clash tussen Anderlecht en Racing Genk zondag om 18u30, het hele seizoen lang dankzij de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus Pickx.

Het programma van de 28ste speeldag in de Jupiler Pro League:

Vrijdag 18 februari

Zaterdag 19 februari

Zondag 20 februari

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top