OSC Lille rekent op Edon Zhegrova (ex-Genk) om te schitteren in de UEFA Champions League

Sport |

OSC Lille, regerend landskampioen in Frankrijk, beleeft vooralsnog een wisselvallige campagne. Om het tij te doen keren werden deze winter enkele versterkingen ingehaald, zoals Hatem Ben Arfa en Edon Zhegrova. Die laatste doet misschien een belletje rinkelen in Limburg.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De nu 22-jarige Kosovaar speelde immers enkele jaren in onze Belgische competitie. Nu ja, spelen… Edon Zhegrova werd in 2015 naar ons land gehaald door Standard, maar al snel werd het jonge talent gestald bij STVV, waar toenmalig voorzitter van Standard Roland Duchâtelet ook een vinger in de pap had. Tot een officieel debuut als profspeler zou het voor de dribbelvaardige flankaanvaller ook op Stayen niet komen.

Enigszins verblind door het geld en de perspectieven aan de top kozen Zhegrova en zijn entourage in de zomer van 2017 voor een overstap naar KRC Genk. Daar kreeg de in Duitsland geboren Kosovaar wél zijn speelkansen bij de grote jongens. In een uitwedstrijd tegen KAA Gent mocht hij invallen voor Ruslan Malinovski. Enkele maanden later lukte hij zijn eerste doelpunt bij de profs, in een thuiswedstrijd tegen Eupen. Zhegrova veroverde in die periode ook een eerste cap voor de Kosovaarse nationale ploeg (hij zit ondertussen aan 24 caps).

Ondanks die veelbelovende start, bleef Zhegrova vervolgens steken in zijn evolutie. Een uitleenbeurt naar het Zwitserse FC Basel volgde. Ook daar bengelde hij een jaar tussen bank en basiselftal. De jongen die al van zijn vroege jeugdjaren tot ‘de Kosovaarse Messi’ omgedoopt werd en op het lijstje van zowat alle Europese topscouts prijkte, had het duidelijk moeilijk om zich door te zetten bij de profs. Bij Genk kwam hij niet verder dan 27 wedstrijden, meestal invalbeurten, waarin hij toch 5 keer kon scoren.

Doorbraak bij FC Basel

Het duurde wat langer dan voorzien, maar bij FC Basel -dat wel in hem geloofde- kon Zhegrova zich uiteindelijk toch doorzetten. Met zijn techniek en snelheid kan hij vanop de rechterflank naar binnen snijden en uithalen met zijn fijnbesnaarde linkervoet. In 74 wedstrijden voor FC Basel liet hij op die manier 11 doelpunten en 17 assists noteren, hetgeen hem op de radar bracht van OSC Lille. De Franse landskampioen liet Zhegrova al meerdere jaren volgen door zijn scouts, en toen de club deze winter op zoek moest naar een vervanger voor rising star Jonathan Ikoné (verkocht aan Fiorentina), was de Kosovaarse Messi dan ook een logische optie.

OSC Lille legde 7 miljoen euro op tafel voor Zhegrova en schotelde hem een contract tot medio 2026 voor. De verwachtingen zijn hooggespannen. Samen met Hatem Ben Arfa, ook aangekocht tijdens de voorbije wintermercato, moet hij het aanvallende compartiment versterken. Niet voor niets werden de twee aanwinsten meteen op de lijst voor de Champions League geplaatst. Voor de inmiddels 22-jarige Edon Zhegrova bieden de komende topduels tegen Chelsea de ideale gelegenheid om revanche te nemen op de mensen die niet in hem geloofden destijds. Dimitri De Condé, sportief directeur van KRC Genk, zal zich wellicht even in de haren krabben.

Volg het duel Chelsea - Lille op dinsdag 22 februari vanaf 21u exclusief op de zender Pickx+ Sports 2, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Het programma van de heenmatchen van de achtste finales in de UEFA Champions League:

Dinsdag 22 februari

Woensdag 23 februari

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top