Genk versus Standard: prestigeduel tussen jonge keeperstalenten Bodart en Vandevoordt

Jupiler Pro League |

Met Genk en Standard staan zondagnamiddag twee ploegen tegenover elkaar die een wisselvallig seizoen beleven. Maar het is ook een krachtmeting tussen twee beloftevolle Belgische doelmannen: Maarten Vandevoordt (19) en Arnaud Bodart (23). Terwijl de ene worstelt met de torenhoge verwachtingen, wist de andere zich haast geruisloos op te werken tot aanvoerder van de ploeg.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Arnaud Bodart, want over hem hebben we het in dat tweede geval, is een echt jeugdproduct van de Rouches. Geboren en getogen in Luik. Een echt groot talent werd de jonge doelman nooit genoemd. Als hij al eens de media haalde, was het vaak met een referentie naar zijn bekendere oom, Gilbert Bodart, eveneens doelman en een legende bij Standard.

Maar sinds zijn debuut in de playoffs van het seizoen 2016/2017 werkte Arnaud zich in alle sereniteit en stilte op tot een vaste waarde in het elftal. Sinds dit seizoen zelfs als fiere drager van de aanvoerdersband. Niet min voor een amper 23-jarige bij een tumultueuze club als Standard. Een roeper is Bodart niet, maar hij staat steeds op kordate wijze de pers te woord en heeft ondertussen toch al meer dan 100 wedstrijden voor Standard op de teller -waarvan 12 in de Europa League. Het mag dus enigszins vreemd heten dat zijn naam zelden genoemd wordt in verband met de Belgische nationale ploeg. Te meer omdat Arnaud Bodart wel enkele keren onder de lat stond bij de nationale jeugdploegen en beloften.

Opvolger van Courtois?

Een heel ander verhaal is het voor Maarten Vandevoordt, zondagmiddag zijn opponent in het doel bij KRC Genk. Vandevoordt is nog jonger -eind deze maand viert hij zijn 20ste verjaardag-, maar werd bij zijn debuut in de A-ploeg in september 2019 al een grote toekomst voorspeld. Een supertalent dat thuishoort in het rijtje van topkeepers uit de Genkse school: Logan Bailly, Sinan Bolat, Koen Casteels en natuurlijk Thibaut Courtois als ultiem pronkstuk.

Kampioenenmaker Danny Vukovic werd geslachtofferd om ruimte te maken voor de ontwikkeling van Maarten Vandevoordt, die sinds dit seizoen als titularisdoelman geldt bij de Limburgse topclub. Maar het Genkse jeugdproduct kent moeite om zijn stormachtige debuut op het hoogste niveau te bevestigen. Op 10 december 2019 werd hij immers nog de jongste doelman ooit in de Champions League, toen hij als 17-jarige mocht starten tegen Napoli. Een onverdeeld succes werd dat niet: Vandevoordt ging al vroeg in de wedstrijd gruwelijk in de fout door iets te nonchalant een terugspeelbal te ontvangen.

Later gooiden een elleboogblessure en een coronabesmetting roet in het eten. Samen met de woelige periode die heel de club doormaakt -eerder dit seizoen werd coach John van den Brom nog ontslagen- en de voortdurend wisselende bezetting in de defensieve linie van Genk (waar ook een communicatieprobleem meespeelt met al die Zuid-Amerikaanse voetballers voor hem), zorgt dat ervoor dat Vandevoordt de hoge verwachtingen vooralsnog niet kan inlossen. Zijn timing bij het uitkomen laat dikwijls te wensen over, net als zijn iets te nonchalante uitstraling in sommige situaties. Daartegenover staan de mentale kracht van de jonge Limburger, de onmiskenbare keeperskwaliteiten (vooral met zijn reflexen op de lijn) en zijn voetballend vermogen -een absolute troef in het moderne voetbal.

Het wordt dus interessant om volgen welke jonge, beloftevolle doelman zondag in een onderling prestigeduel het meest indruk kan maken op bondscoach Roberto Martínez. En zo misschien zijn kandidatuur voor een selectie bij de Rode Duivels kracht kan bijzetten.

Volg de Jupiler Pro League, waaronder de clash tussen Genk en Standard zondag om 13u30, het hele seizoen lang dankzij de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus Pickx.

Het programma van de 27ste speeldag van de Jupiler Pro League:


Vrijdag 11 februari

Zaterdag 12 februari

Zondag 13 februari


Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top