De onzichtbare sterkhouder van Union SG die stiekem droomt van de Rode Duivels

Jupiler Pro League | Bij Union SG gaan vooral jongens als Dante Vanzeir, Deniz Undav en Casper Nielsen met de aandacht lopen. Achteraan staat het echter ook zo stevig als een huis. Siebe Van der Heyden is daar misschien wel dé grote verrassing. Tegen STVV zal Felice Mazzu het zonder de linksvoetige verdediger moeten doen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Siebe Van der Heyden pakte tegen Royal Antwerp FC al zijn tiende gele kaart van het seizoen en daardoor is hij voor twee matchen geschorst. Hij mist de wedstrijden tegen STVV en Sporting Charleroi. Zijn afwezigheid is een grote aderlating, want Van der Heyden is al het hele seizoen een rots in de branding bij de promovendus.

Nationale ploeg

Van der Heyden is fysiek ijzersterk en uitvoetballend doet hij het ook goed. Her en der aanzien sommigen hem al als een kandidaat-Rode Duivel, aangezien er bij de Belgen de nodige problemen zijn met linksvoetige verdedigers. Door het afhaken van Thomas Vermaelen komt daar immers nog een plaatsje vrij.

"Ik doe m'n best, en als die kans komt, zal ik niet aarzelen. Daar droom je van als kleine jongen. Ze zeggen wel dat linksvoetige centrale verdedigers van goudwaarde zijn... We zijn met niet zo veel hé. Dat kan in mijn voordeel spelen, maar daarom gaat het niet per se vanzelf. Ik ben niet de persoon die gaat aankloppen bij de bondscoach om me op te roepen", zei hij daarover in Het Laatste Nieuws.

Met zijn 23 jaar heeft Van der Heyden nog een grote progressiemarge en het lijkt nu al vast te staan dat hij zich verder kan blijven ontwikkelen bij Union, want de Brusselaars zijn nu al zo goed als zeker van een Europees ticket. In Europa kan hij zich volgend jaar meten met buitenlandse topaanvallers. De toekomst oogst dus rooskleurig voor de verdediger.

Doorgestuurd bij Anderlecht

Enkele jaren geleden leek het nochtans de verkeerde weg op te gaan. Van der Heyden speelde toen bij de jeugd van RSC Anderlecht, maar daar geloofden ze niet echt in hem. De Belgische recordkampioen deed dan ook niet moeilijk toen KV Oostende kwam aankloppen. Aan de kust hoopte hij meer uitzicht te hebben op speelkansen in het eerste elftal, maar in twee seizoenen tijd speelde hij er amper zes minuten in de competitie. Zoals zo vaker proberen jonge Belgen het dan eens in Nederland. FC Eindhoven, een club waar veel Belgen hun kans gaan, nam Van der Heyden over van KV Oostende. Die overstap bleek de juiste te keuze te zijn, want Van der Heyden was er een sterkhouder.

Na één jaar Nederland kwam Union SG aankloppen en zij trokken hem in 2019 aan. Tijdens zijn eerste seizoen was hij er nog een invaller, maar sinds de komst van Mazzu is hij uitgegroeid tot een sterkhouder. Opvallend: Van der Heyden is niet vies van een overtreding meer of minder. In de afgelopen vier seizoenen pakte hij in 90 competitiewedstrijden maar liefst 37 gele kaarten.

Volg de Jupiler Pro League, onder meer met de partij tussen Union SG en STVV op zondag om 16u, het hele seizoen lang dankzij de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus Pickx.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top