Anderlecht ziet het volgende toptalent opstaan

Sport | RSC Anderlecht won met 4-1 van KAS Eupen en het was een zeer speciale wedstrijd voor Zeno Debast. De achttienjarige centrale verdediger mocht voor het eerst in de basis starten. De jongeling deed het goed, maar tegen Zulte Waregem verhuist hij weer naar de bank.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Zeno Debast maakte vorig seizoen in de Champions' Play-Offs zijn debuut tegen Royal Antwerp FC. Hij mocht toen invallen nadat Matt Miazga een rode kaart kreeg. De toen zeventienjarige knaap deed het uitstekend en hield Dieumerci Mbokani die dag uit de match.

Vertrek van Harwood-Bellis

Debast is dit seizoen een absolute sterkhouder bij de beloften. Daar doet Anderlecht het zeer goed en de international van de U19 van België valt er op door zijn doortastendheid in de duels en zijn uitvoetballend vermogen. Hij is zeker niet de snelste speler, maar door zijn slim positiespel lost hij veel op. In de zomer had Vincent Kompany nog aangegeven dat Anderlecht Taylor Harwood-Bellis slechts voor één jaar had gehuurd omdat het erg rekende op Debast. Door het uitvallen van Hannes Delcroix werd op het allerlaatste moment beslist om ook Lisandro Magallan te huren.

In januari was Delcroix weer fit en werd Harwood-Bellis teruggestuurd naar Engeland om Debast niet te blokkeren. "Taylor heeft een zeer groot potentieel en deed het goed voor ons, maar door hem te laten vertrekken creëren we meer ruimte voor de eigen opgeleide spelers zoals Delcroix, Kana en Debast", verklaarde CEO Peter Verbeke bij het vertrek van Harwood-Bellis. RSCA hield zich aan zijn woord en onlangs mocht hij eindelijk weer opdraven.

Lof van Kompany

Toen Wesley Hoedt rood kreeg tegen Cercle Brugge en Delcroix weer geblesseerd uitviel, kreeg Debast een kans om zich te tonen. Hij deed dat zeer goed, ook al verloor RSCA die match. Hoedt was tegen Eupen geschorst en Kompany zette Debast in diens plaats. Ondanks een fout bij de tegengoal, ook al bracht Hendrik Van Crombrugge hem daar onnodig in de problemen, deed hij het voortreffelijk. Hij moet nog aan spierkracht winnen om de fysieke duels aan te gaan, maar de jonge Belg lijkt alle kwaliteiten te bezitten om op een dag een titularis te worden bij de Brusselaars.

Kompany was na die match tegen Eupen alvast zeer tevreden over de prestatie van Debast. "Ik hou van zijn persoonlijkheid aan de bal. Hij heeft een enorm potentieel", vertelde Kompany aan Het Laatste Nieuws. De verdediger was alvast enorm gelukkig. "Ik ben heel trots met mijn eerste basisplek voor deze geweldige fans. Dit moment ga ik vieren met mijn familie." Tegen Zulte Waregem zal Hoedt zijn plaats weer innemen, maar Kompany lijkt het volgende toptalent – ook Mario Stroeykens (17) speelt steeds vaker - alweer klaar te stomen voor een mooie toekomst bij Anderlecht.

Volg de Jupiler Pro League, inclusief SV Zulte Waregem - RSC Anderlecht zaterdag om 20u45, het hele seizoen lang dankzij de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus Pickx.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top