Die keer dat Espanyol-legende Raúl Tamudo de titeldroom van Barça aan diggelen sloeg

Sport | De derby tussen FC Barcelona en Espanyol is bijna altijd een kolfje naar de hand van de Blaugrana. Waar de Pericos altijd in de schaduw van de streekrivaal gebleven zijn, ligt Espanyol desalniettemin aan de oorsprong van een waar Barcelonees trauma: op 9 juni 2007 ontpopte Raul Tamudo zich tot de beul van Barça.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Op de 37ste en voorlaatste speeldag in La Liga had Barça nog uitzicht op een derde opeenvolgende landstitel. FC Barcelona telde evenveel punten als koploper Real Madrid, maar stond op de tweede plaats door een minder doelsaldo. De Catalanen ontvingen rivaal Espanyol, terwijl Real een moeilijke verplaatsing wachtte naar Zaragoza.

In Camp Nou nemen de troepen van Frank Rijkaard een valse start. Espanyol-legende Raúl Tamudo opent de score op het halfuur. Maar de Blaugrana houden het hoofd koel en rekenen op Lionel Messi, toen nog een goudhaantje van 19, om de bordjes weer in evenwicht te zetten. Net na de rust zette Messi zijn ploeg op voorsprong nadat hij de bal met zijn hand had beroerd – een doelpunt dat doet denken aan de treffer van zijn illustere landgenoot Diego Maradona 21 jaar eerder.

Een onwaarschijnlijke ontknoping

De scheidsrechter ziet geen graten in de goal en Camp Nou ontploft. Tijdens de rust was bovendien het nieuws gekomen dat Real Madrid 2-1 achter stond in Zaragoza. Het droomscenario zou voor Barça omslaan in een nachtmerrie, en dat in de laatste minuten van de match.

In enkele seconden tijd maakte Ruud van Nistelrooy de late gelijkmaker voor Real Madrid met zijn tweede van de avond, terwijl de onvermijdelijke Tamudo eveneens tekende voor een tweeklapper in Barcelona – waarmee hij de beste schutter uit de clubgeschiedenis werd. In één klap stootte hij Barça van de virtuele leidersplaats. Een bittere pil om slikken voor de Blaugrana, die hun titeldroom met lede ogen doorprikt zagen.

Held van Real

“God was bij mij”, sprak Real-voorzitter Ramon Calderón na die onwaarschijnlijke plotwending. Een week later kroonde Real zich tot landskampioen na een thuisoverwinning tegen Mallorca. Met de titel op zak lieten de Merengues het niet na om hun dankbaarheid te uiten tegenover de aanvaller van Espanyol, die door de Madrileense supporters tot held werd gebombardeerd.

Na 14 jaar trouwe dienst, twee bekers en 140 doelpunten bolde Tamudo – 13-voudig international – uit bij een resem La Liga-clubs en maakte hij nog een uitstapje naar Mexico, alvorens zijn schoenen aan de haak te hangen in 2015. Een jaar later vervoegde hij de staf van de club van zijn hart. De derby van deze zondag tegen FC Barcelona zal ongetwijfeld mooie herinneringen oproepen…

Het programma van speeldag 24 in de Bundesliga via Eleven Sports :

Zaterdag 12 februari

Zondag 13 februari

Volg La Liga het hele seizoen lang, met name de derby tussen Espanyol en FC Barcelona deze zondag om 21u, op Eleven Sports 1, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top