Taiwo Awoniyi: van Moeskroen naar de top van de Bundesliga

Sport | Union Berlin zet zijn gestage opgang in de Bundesliga voort. Elfde in 2020, zevende in 2021 en momenteel aan het strijden voor een plaats in de top vier. In de spelerskern schuilt een ancien uit de Pro League: Taiwo Awoniyi.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Union Berlin schuift op kousenvoeten en in alle luwte op naar de Duitse subtop. De club debuteerde voor het eerst in de clubgeschiedenis in de Bundesliga in 2019, en sindsdien boeken de hoofdstedelingen seizoen na seizoen vooruitgang. In 2020 eindigden ze in de middenmoot, het seizoen nadien in de linkertabelhelft en vandaag doet Union Berlin zowaar mee in de race om een Champions League-ticket.

Bij de dragende spelers in de kern hoort speerpunt Taiwo Awoniyi. De 24-jarige Nigeriaan trof al veertien keer raak dit seizoen, waarvan negen in de Bundesliga, en is daarmee de beste schutter van zijn team. Awoniyi is voor de volgers van de Jupiler Pro League geen onbekende: de jonge knaap maakte enkele jaren geleden het mooie weer in onze vaderlandse competitie.

Ontploft bij Moeskroen

Awoniyi is het prototype van een speler die weggekocht wordt door een Europese topclub zonder ooit één officiële profmatch gespeeld te hebben. Op zijn achttiende werd de Nigeriaan weggeplukt door Liverpool, dat hem meteen uitleende. Tot 2021 sjacherde Awoniyi van club naar club, terwijl hij nog steeds in de zak van The Reds zat. Hij mislukte eerst bij Frankfurt (15-16) en bij NEC (16-17) alvorens in België te belanden, bij Moeskroen.

Bij de Hurlus, een club die gewend was om voor het behoud te strijden, aardde Awoniyi beter. Op zijn twintigste ontbolsterde hij eindelijk: in 27 competitiewedstrijden scoorde hij zeven keer, waardoor hij een groot aandeel had in de strijd om het behoud. Met een goal in de beker en twee in de play-offs zou zijn teller finaal op tien doelpunten in 31 wedstrijden afklokken.

Geflopt bij AA Gent, herlancering in Moeskroen

Die puike statistieken trokken de aandacht van andere clubs: AA Gent versierde uiteindelijk een huurovereenkomst voor het daaropvolgende seizoen. Maar bij de Buffalo’s vond Awoniyi nooit zijn draai: in de heenronde scoorde hij slechts twee keer in de beker en één keer op het Europese toneel. In januari besluiten Gent en Liverpool in onderlinge overeenstemming om de huurovereenkomst stop te zetten.

The Reds sturen Awoniyi terug naar Moeskroen, een omgeving die hem ogenschijnlijk beter afgaat. Na januari scoorde hij elf keer in zestien wedstrijden voor de Henegouwers. Een heuse verrijzenis.

Terugkeer naar de Bundesliga

Het seizoen nadien maakt hij zijn wederoptreden in de Bundesliga. Bij Mainz ging zijn carrière weer bergaf: zijn statistieken waren mager (1 goal in 12 matchen), maar dat weerhield Union Berlin er niet van om hem binnen te halen. Awoniyi werd vorig jaar uitgeleend aan de hoofdstedelingen. Zijn prestaties waren er overtuigend en de club nam hem op het einde van het seizoen definitief over. De rest is geschiedenis…

Het programma van speeldag 22 in de Bundesliga via Eleven Sports :

Vrijdag 11 februari

Zaterdag 12 februari

Zondag 13 februari

Volg het beste uit de Bundesliga het hele seizoen lang op de zenders van Eleven Sports, en met name Union Berlin – Dortmund nu zondag 13 februari op Eleven Sports 1, beschikbaar via de Proximus Pickx Sports-optie.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top