Er was eens een Rode Duivel: Christophe Lepoint

Sport | Voor dit nieuwe jaar biedt Proximus Pickx je een nieuwe reeks aan die gewijd is aan Rode Duivels die niet echt een stempel hebben gedrukt in de geschiedenis van onze nationale elf. En ook al waren ze slechts interlandspeler voor een handvol selecties, toch hebben ze ook hun plaats opgeëist in het grootboek van ons nationaal team. Deze keer leggen we de focus op Christophe Lepoint.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Christophe Lepoint doet het momenteel zeer goed bij Moeskroen, dat in Eerste Klasse B uitkomt. Op 37-jarige leeftijd is hij er aanvoerder en hij wil met Les Hurlus nog een gooi doen naar Eerste Klasse A, ook al is de toekomst van de club hoogst onzeker. Voordat hij bij Moeskroen belandde kende Lepoint een rits clubs én speelde hij voor de Rode Duivels.

Geen succes in het buitenland

Als geboren Brusselaar is het een droom om voor Anderlecht uit te komen. Lepoint speelde er als jeugdspeler van 1990 tot 2003, maar tot een profcontract kwam het echter niet. Hij trok zijn conclusies en verkaste op negentienjarige leeftijd hij naar het Duitse 1860 München.

Daar speelde hij slechts negen wedstrijden, waardoor nadien de stap naar Willem II volgde. Ook dat werd geen succes met amper twee wedstrijden in 2005. Lepoint wisselde weer van club en tekende bij Genclerbirligi, maar hij bleef het moeilijk hebben om echt door te breken. In 2006 belandde hij dan bij Tubeke. Via die weg ging het naar Moeskroen.

Schitteren bij Gent en debuut bij België

Daar speelde hij zich in de kijker van AA Gent. In Gent ging het zeer goed en daar won hij de Beker van België. Door zijn goede prestaties speelt hij zich in de kijker van bondscoach Georges Leekens, die hem in mei 2010 op 25-jarige leeftijd opriep voor de Rode Duivels.

Hij mocht tijdens de interland tegen Bulgarije bij de rust invallen en dat was meteen een wedstrijd om nooit meer te vergeten. Hij wist in de 89ste minuut de gelijkmaker te scoren op assist van Eden Hazard en Vincent Kompany zorgde nog voor de zege. Een paar dagen later geraakte Lepoint geblesseerd tegen Finland en dat bleek nadien ook zijn laatste interland te zijn voor België.

"Fellaini was buiten strijd en Leekens was gecharmeerd door mijn profiel en mijn manier van voetballen. Vandaag hebben we nog altijd contact. Michel Preud’homme probeerde mij op zijn beurt naar FC Twente te halen. Zonder mijn ongeluk had mijn carrière een hele andere wending kunnen nemen. Ik wil mezelf niet vergelijken met Fellaini, maar misschien had ik een carrière zoals hem kunnen uitbouwen… In het voetbal gaat het zeer snel. Ik vierde mijn eerste selectie samen met die van Kevin De Bruyne en Christian Benteke en kijk hoe het hen is vergaan…", zei Lepoint vorig jaar bij RTBF.

Zware blessure

Met het ongeluk doelt de speler op 31 januari 2011. Nadat hij was gaan stappen met zijn toenmalige ploegmaat Sébastien Bruzzese, kregen de twee een auto-ongeluk. De gevolgen waren zeer zwaar. Lepoint geraakte geblesseerd aan de knie en zijn scheen- en kuitbeen. "Wanneer ik de dokter van AA Gent tegen het lijf loop, noemt hij mij 'Mirakelman' omdat ik voor hem was afgeschreven voor voetbal op het hoogste niveau. Ik wist puur op karakter terug te knokken."

Hij keerde dus terug op het veld en won met AA Gent de landstitel. Na deze titel speelde hij nog zes maanden voor de Engelse tweedeklasser Charlton, maar hij keerde al snel terug naar België om voor Zulte Waregem te spelen. Lepoint won er de Beker van België, vooraleer hij naar KV Kortrijk trok en sinds vorig jaar komt hij uit voor Moeskroen. "Ik verbrak mijn contract bij Charlton, omdat mijn dochter gezondheidsproblemen had. Ik heb stabiliteit nodig en ik heb mijn kleine gewoontes. Zo breng ik mijn kinderen naar school, ik maak eten klaar, mijn leven is heel gewoontjes."

Fan van onze serie? Ontdek hier de korte passage van Laurent Depoitre bij de Rode Duivels.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top