Duivels in 'het vagevuur': 1B telt al vijf Belgische ex-internationals

Sport | De kans lijkt eerder klein dat we jongens als Romelu Lukaku, Kevin De Bruyne of Eden Hazard ooit in de D1B Pro League aan het werk zullen zien. Maar de spelers van de generatie voordien lijken stilaan wel de weg naar 'het vagevuur' van 1B te vinden. Tegenwoordig zijn er al vijf ex-Rode Duivels aan het werk in de B-reeks van ons profvoetbal.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Met Christophe Lepoint begon er één ex-Rode Duivel aan het 1B-seizoen. De middenvelder van Moeskroen speelde in 2010 twee interlands voor onze nationale ploeg. In zijn maiden match tegen Bulgarije scoorde Lepoint prompt een goal, maar in zijn tweede interland (tegen Finland) raakte hij zwaar geblesseerd. Het was meteen het einde van zijn carrière als Rode Duivel.

In september haalde Waasland-Beveren met Derrick Tshimanga ook een ex-international binnen. De flankverderiger speelde in 2011 even mee in de wedstrijd tegen Slovenië en mag zich zo ook ex-Rode Duivel noemen. Of die cap er toen kwam na beïnvloeding van toenmalig bondscoach Georges Leekens (zie zaak Veljkovic) laten we in het midden.

Lepoint en Tshimanga kregen deze winter het gezelschap van nog eens drie ex-Rode Duivels. Tshimanga mocht Guillaume Gillet verwelkomen in de Beverse kleedkamer. De middenvelder speelde tussen 2007 en 2016 22 interlands voor de Rode Duivels en scoorde daarin één goal (in 2012 tegen WK-kwalificatietegenstander Kroatië). Zijn laatste match speelde hij in 2016 tegen het Portugal van Cristiano Ronaldo.

RWDM haalde Igor De Camargo dan weer terug naar Molenbeek. De Braziliaanse Belg stond tussen 2009 en 2012 negen keer tussen de lijnen bij de Rode Duivels; maar de sympathieke spits kon die selecties niet verzilveren met een doelpunt.

En dan is er nog Geoffrey Mujangi Bia. De winger was één van de spelers die opgeroepen was voor de fameuze Kirin Cup in 2009. Interim bondscoach Frank Vercauteren had toen alle moeite van de wereld om internationals te vinden die mee wilden naar het oefentornooi in Japan. Mujangi Bia zat in dat jaar - als 20-jarig doorbrekend talent - mee op het vliegtuig en speelde mee tegen Chili en Japan. De flankaanvaller leek toen op weg naar een mooie carrière, maar haalde er toch niet alles uit. Nu werd hij als 32-jarige vrije speler opgevist door rode lantaarn RE Virton.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top