De dag waarop Barcelona weigerde te spelen tegen Atlético Madrid

Sport | FC Barcelona krijgt zondag Atlético Madrid over de vloer in wat één van de meest spannende wedstrijden van de 23e speeldag in La Liga moet worden. De clash tussen beide clubs staat al jaren garant voor spektakel en we denken hierbij spontaan aan het jaar 2000. Toen weigerde Barca immers te spelen tegen Atlético en dat tijdens de tweede ronde van de halve finale van de Spaanse bekercompetitie.

Door Pickx

Deel dit nieuws

We schrijven april 2000. FC Barcelona draait een boerenjaar en is op dat moment nog steeds in de running voor drie trofeeën: de titel, de beker en de Champions League-trofee. In de competitie stonden ze toen op de tweede plaats en moesten ze Deportivo de La Coruña voor zich dulden, in de Champions League hadden ze net Chelsea over de knie gelegd en in de halve finale van de Spaanse bekercompetitie wachtte hen het tweeluik tegen Atlético Madrid.

De heenwedstrijd werd verloren door Barcelona. De blaugrana ging in het Vicente Calderón-stadion kansloos onderuit met zware 3-0-cijfers na doelpunten van Jimmy Floyd Hasselbaink, Rubén Baraja en Hugo Leal en dat voor de ogen van 48.000 toeschouwers. Bij Barcelona voelde een jonge Xavi Hernández de bui al hangen. Hij wist immers dat er twaalf dagen later een terugwedstrijd zou volgen en deze uitgangspositie beloofde niet veel goeds.

Barcelona op halve kracht

Maar die terugwedstrijd werd nooit gespeeld. Toenmalig Barca-coach Louis Van Gaal kon op die bewuste avond immers niet rekenen op de diensten van Reiziger, de Boer, Cocu, Kluivert, Bogarde, Zenden, Rivaldo, Figo en Litmanen wegens interlandverplichtingen en besloot om de wedstrijd gewoonweg niet te spelen. Van Gaal had eerder aan de Spaanse autoriteiten gevraagd om de bekerwedstrijd uit te stellen maar die wou zijn verzoek niet inwilligen. De Nederlandse coach nam dan maar zelf de touwtjes in handen en droeg zijn spelers op om niet te spelen tegen Atlético.

Van Gaal vroeg en zijn spelers draaiden. Drie minuten voor de officiële aftrap verschenen slechts negen spelers en twee keepers van Barcelona op het veld, waaronder toenmalig aanvoerder Pep Guardiola. Die legde met handen en voeten uit aan de scheidsrechter dat zijn team niet zou spelen omdat er te weinig spelers voorhanden waren. Daarna keerden hij samen met zijn teammakkers terug richting de kleedkamers.

De weigering van Barcelona deed heel wat stof opwaaien in Spanje. De Spaanse voetbalbond was zelfs even van plan om Barcelona niet te laten deelnemen aan de volgende editie van de bekercompetitie maar kwam later op haar stappen terug. Barcelona en Van Gaal leken met de beslissing wel alle onheil over zich afgeroepen te hebben want ze wonnen aan het einde van de jaargang geen enkele prijs. De beker konden ze niet meer winnen wegens forfait, de competitie werd gewonnen door Deportivo en in de Champions League kwamen ze dat jaar het veel sterkere Valencia tegen. Er viel wel een klein lichtpuntje te melden: vijf dagen na de 3-0-nederlaag tegen Atlético Madrid won FCB gek genoeg wel van Los Rojiblancos.

Volg La Liga het hele seizoen, met zondag om 16u15 de match tussen FC Barcelona en Atlético Madrid, op de zenders van Eleven Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus Pickx. 

Het programma voor de 23e speeldag van La Liga op Eleven Sports:

Zaterdag 5 februari

Zondag 6 februari

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top