Kwartfinales Afrika Cup: meer verrassingen dan ooit

Sport |

De kwartfinales van de Afrika Cup beginnen nu zaterdag in Kameroen. Terwijl het gastland nog steeds meedoet, behoren andere grote favorieten al niet meer tot de laatste 8 en hebben we al heel wat verrassingen gehad.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De favorieten die van zich hebben laten horen

Er zijn geen kleine voetballanden meer in Afrika. Kameroen, het gastland van het toernooi, had dat afgelopen maandag goed begrepen en versloeg de dappere Comoren. De Comoren, het klein duimpje op het toernooi, had geen speelgerechtigde doelman vanwege COVID-19, en was gedwongen om een gelegenheidsdoelman – verdediger Chaker Alhadhur - tussen de palen te zetten. Ondanks het feit dat ze in de 7e minuut met tien man kwamen te staan, bleven ze tot het einde in de wedstrijd. De Ontembare Leeuwen waren niet noodzakelijk gerustgesteld na hun moeilijke 2-1 overwinning, maar het team van aanvaller Vincent Aboubakar, dat sinds het begin van het toernooi goed op dreef is, maakt nog altijd veel kans om de finale te bereiken.

Ook Senegal zit nog altijd op schema voor een tweede opeenvolgende finale. De Leeuwen van Teranga deden wat ze moesten doen tegen Kaapverdië, dat de wedstrijd met negen man beëindigde (2-0). Liverpool-winger Sadio Mané wordt steeds bepalender voor de Senegalezen en ze staan op papier in het gemakkelijkste deel van de tabel.

Het Marokko van Selim Amallah moest een snel doelpunt van Malawi uitwissen en won uiteindelijk dankzij opnieuw een uitstekende vrije trap van Achraf Hakimi (2-1). Vahid Halilhodzic en zijn team lijken een serieuze kanshebber voor de eindoverwinning, hoewel de weg naar de finale verre van gemakkelijk zal zijn.

De grote naties die zich lieten verrassen

De beste ploeg van de eerste ronde, Nigeria, beet tot ieders verrassing in het stof tegen Tunesië in 16definale. De Adelaars van Carthago, die met moeite uit de groepsfase waren gekomen, wonnen de wedstrijd dankzij een doelpunt van voormalig Eupen-speler Youssef Msakni. Ondanks hun sterke ploeg zagen de Super Eagles zo hun titeldroom in rook opgaan.

Ook Egypte had het in de groepsfase niet makkelijk. De Farao's versloegen echter ook een van de favorieten van het toernooi door de scalp van Ivoorkust te pakken. Les Éléphants hadden nochtans titelverdediger Algerije op de laatste dag van de groepsfase uitgeschakeld. Maar, helaas voor hen, de noodlottige strafschoppenserie viel niet in hun voordeel uit. Mohamed Salah bezorgde Egypte een tiende overwinning in elf wedstrijden tegen de Ivorianen op de Afrika Cup. Een echte vloek voor Christian Kouame en zijn medespelers!

Tenslotte hebben Gambia van de Belgische coach Tom Saintfiet en Equatoriaal Guinea de gokkers een loer gedraaid door respectievelijk van Guinee en Mali te winnen. Net als Burkina Faso tegen Gabon wonnen ook de spelers van "Nzalang Nacional" ("L'Eclair") het in een adembenemend strafschoppengevecht.

 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top