Speelt Derby zijn laatste wedstrijd tegen Birmingham?

Sport | Derby County zit in moeilijke papieren, want ondanks een betere competitievorm blijft de club kampen met financiële problemen. Op 1 februari zal de competitie een oordeel vellen over de hachelijke situatie van Derby en of de club al dan niet kan doorgaan.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Deze zondag om 14.30 uur ontvangt Derby County Birmingham. De Rams zijn in goede doen en halen 10 op 15, alleen staan ze daarmee wel 23e in het klassement met slechts 14 punten. Ze tellen acht punten minder dan de eerste niet-degradeerbare club. Eigenlijk telt de club maar liefst 35 punten, maar door de financiële miserie van de ploeg verloor het 21 punten. Een plek in de kelder van het klassement was nadien het resultaat. 

De wedstrijd van zondag kan ook de laatste in de geschiedenis van Derby zijn. De club moet tegen 1 februari vijf miljoen pond vinden om aan te tonen dat de ploeg een duurzaam financieel bestaan kan leiden tot het einde van het seizoen. Als die garantie er niet komt, dan wordt Derby helemaal opgeschort.
 
83 miljoen schulden

Door het lot van Derby in eigen handen te nemen, hoopte Wayne Rooney zeker op een gemakkelijkere start in de competitie. Dat loont, want eigenlijk speelt de ploeg relatief goed. Zeker als je weet dat een ferme lading spelers vorig jaar werd verkocht om de loonmassa te verminderen. De problemen achter de schermen blijken de spelerskern niet te deren waardoor ze relatief goed spelen. Rooney moet als manager van Derby ferm aan de bak om de nodige fondsen te vinden, want anders dreigt een onmiddellijk verlies van de licentie en dat zou voor de voormalige speler van Manchester United een zwaar emotioneel verlies zijn. 

Want naast de 5 miljoen die de club volgende week dinsdag moet hebben gevonden, is er ook nog een kolossale schuld van 83 miljoen pond. Om nog maar te zwijgen van het feit dat Middlesbrough 45 miljoen van Derby moet krijgen en Wycombe ook nog eens 6 miljoen te goed heeft. Beide clubs beschuldigen Derby van oneerlijke concurrentie. Volgens Middlesbrough ontnamen de Rams hen de play-offs en dus ook promotie in 2019, terwijl Wycombe vindt dat de club van Rooney vorig jaar een straf van 9 punten had moeten krijgen. Dan zou niet Wycombe maar Derby gedegradeerd zijn.  

Kan Derby terugkomen?

Er zijn verschillende manieren om Derby te redden. Zowel Newcastle-eigenaar Mike Ashley als Jez Moxey van Burton Albion toonden interesse om de club met een consortium te kopen. De conflicten met Middlesbrough en Wycombe zorgen echter voor een grote druk op de onderhandelingen.

Op het veld blijft Derby wel presteren en ondanks het verlies van vorige week tegen Nottingham Forrest laten de spelers de moed niet zakken. In de wedstrijd tegen Birmingham kunnen de Rams een deel van de kloof met de niet-degradeerbare clubs dichten. 
 
Volg het EFL Championship het hele seizoen op de zenders van Eleven Sports, beschikbaar in het Pickx Sports-pakket van Proximus.
 
Zaterdag 29 januari:

Zondag 30 januari:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top