Er was eens een Rode Duivel: Laurent Depoitre

Sport | Voor dit nieuwe jaar biedt Proximus Pickx je een nieuwe reeks aan die gewijd is aan Rode Duivels die niet echt een stempel hebben gedrukt in de geschiedenis van onze nationale elf. En ook al waren ze slechts interlandspeler voor een handvol selecties, toch hebben ze ook hun plaats opgeëist in het grootboek van ons nationaal team. Deze keer leggen we de focus op Laurent Depoitre.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Bij AA Gent lijkt Laurent Depoitre dit seizoen weer een goed niveau te halen. Toch liggen op zijn 33ste zijn beste jaren achter hem. Hij kan de Buffalo’s nog de nodige diensten bewijzen, maar een selectie voor de Rode Duivels zal er niet meer komen. Het zal bij één selectie blijven.

Van de lagere reeksen naar de Belgische top

Depoitre schreef een sprookjesverhaal als voetballer. Hij werkte zich doorheen de lagere niveaus van het Belgische voetbal om zo de top te halen. Hij werd niet opgeleid bij een grote Belgische club, maar alles begon in 2006 in Doornik. Hij kreeg op zijn achttiende speelkansen bij derdeklasser Doornik, dat toen de titel pakte. Hij ging echter niet mee naar tweede klasse, maar tekende bij derdeklasser Moeskroen. Twee jaar later ging hij naar Eendracht Aalst en in 2012 tekende de spits bij KV Oostende. Bij die laatste club wist hij te promoveren naar eerste klasse.

KVO was meteen een verrassing in de Jupiler Pro League en Depoitre presteerde goed. Hij maakte indruk en AA Gent haalde hem in 2014 naar de Ghelamco Arena. Daar scoorde hij meteen 13 keer en bezorgde Gent daarmee zijn eerste landstitel uit de clubgeschiedenis. In minder dan tien jaar voetbalde Depoitre een straf parcours bij elkaar dat hem van derde klasse naar de Belgische titel loodste.

Rode Duivels

Door zijn goede prestaties bij AA Gent kwam de aanvaller ook in beeld bij de nationale ploeg. Hij heeft als fysiek sterke centrumspits een interessant profiel, net zoals Christian Benteke. Hij kreeg dan ook een kans bij de Rode Duivels en mocht zijn debuut maken in een wedstrijd tegen Andorra. Die eerste kennismaking bij de nationale ploeg verliep zeer goed voor Depoitre. Hij kende immers een droomdebuut, want hij wist meteen te scoren.

De spits hoopte dat zijn carrière bij de Rode Duivels definitief was gelanceerd, maar het zou zijn enige wedstrijd als international worden. Dat stoorde hem toch, want hij wist met AA Gent ook sterk te presteren in de Champions League. Ze haalden toen de achtste finales op het kampioenenbal.

Wisselvallig parcours in het buitenland

Na twee jaar bij AA Gent ging Depoitre een buitenlands avontuur aan. Hij trok naar de Portugese topclub FC Porto, maar dat werd geen succes. Hij speelde er één seizoen, waarin hij in 13 wedstrijden amper 2 keer wist te scoren. Na één jaar haalde Huddersfield, dat promoveerde naar de Premier League, hem daar al weg.

Zijn eerste seizoen bij de Engelse club was zeker geen flop. Hij scoorde 6 keer in 33 wedstrijden, waardoor de ploeg zich wist te verzekeren van het behoud. Het daaropvolgende seizoen verliep dramatisch. Depoitre scoorde niet één doelpunt en Huddersfield degradeerde naar The Championship. Door de magere jaren in het buitenland verdween de spits helemaal uit het vizier van de bondscoach. AA Gent haalde hem terug naar België, waar hij dit seizoen weer een goed niveau haalt.

Fan van onze serie? Ontdek hier de korte passage van Jonathan Walasiak bij de Rode Duivels.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top