Deed Standard een gouden zaak met de komst van Gilles Dewaele?

Sport | Standard zocht in januari naar een nieuwe rechtsachter en het wist Gilles Dewaele weg te halen bij KV Kortrijk. Dat was een verrassende transfer, maar het lijkt op het eerste gezicht een doordachte versterking te zijn. Heeft Dewaele de nodige kwaliteiten om te slagen bij Standard?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Standard zag Hugo Siquet naar Freiburg vertrekken en Collins Fai speelt momenteel met Kameroen op de Afrika Cup. Daardoor zaten de Rouches in de problemen op de rechtsachter. Dat probleem werd opgelost met de komst van Gilles Dewaele. De 25-jarige speler trekt voor het eerst naar een topclub, al is Standard de afgelopen jaren door allerhande problemen veel van zijn status verloren.

Dewaele vindt bij Standard Luka Elsner terug. Beiden werkten eerder al samen bij Kortrijk, wat een voordeel is voor een snelle aanpassing van de flankverdediger. Hij weet hoe de coach werkt en wat die van hem verwacht. Het was ook geen toeval dat Standard bij Dewaele uitkwam, aangezien Elsner hem door en door kent.

Passie en mentaliteit

Dewaele moet Standard de nodige grinta bijbrengen. De Luikenaars hebben een zeer passioneel en vurig publiek en het is geen toeval dat Standard zijn manier van voetballen doorheen zijn geschiedenis was gebaseerd op die pijlers. Dat was dit seizoen zeker niet het geval en Dewaele moet dat, samen met Renaud Emond en Joachim Van Damme, bijbrengen aan de ploeg.

Dat bevestigde Dewaele tijdens zijn presentatie aan de pers. Op de vraag wat de coach van hem eist, was zijn antwoord duidelijk. "Hij vroeg om meer agressie en meer mentaliteit in het team te brengen." Standard moet weer een ploeg worden waar de tegenstander niet graag tegen speelt.

Dewaele is geen speler met veel tierlantijntjes. Hij gaat er elke match de volle 100% voor en schuwt de duels niet. Verdedigen komt op de eerste plaats en tegen Anderlecht liet hij Lior Refaelov alvast een aantal keren het gras voelen. Hij durft ook uit te delen en dergelijke spelers ontbraken in de selectie.

Aanvallende impulsen

Defensief bewees Dewaele zijn kunnen al bij Kortrijk, maar ook offensief stond hij er zijn mannetje. Siquet was aanvallend zeer sterk, met een loepzuivere voorzet in de voeten, en Dewaele zal dus ook aanvallende impulsen moeten geven aan het team. Dit seizoen gaf Dewaele zeven ‘key passes’ aan zijn ploegmaats, maar die wisten die ‘assist’ niet om te zetten in een doelpunt. Dewaele schoot ook negen keer op doel.

De speler heeft uiteraard ook nog de nodige werkpunten. Zo is zijn balcontrole voor verbetering vatbaar en moet hij zijn concentratie 90 minuten lang weten te behouden. Die fouten moet hij uit zijn spel proberen te krijgen bij Standard. Als hij zich verder weet te ontwikkelen, kan Standard misschien nog eens een zeer goede transfer hebben afgerond.

Volg de wedstrijden van de Jupiler Pro League, zoals de partij tussen Eupen en Standard woensdag om 18u45, het hele seizoen lang op de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top