Vakoun Bayo: de miscast van AA Gent als toptransfer bij Charleroi

Sport | De zomermercato van AA Gent was er een met vallen en opstaan. In de aanval haalden de Buffalo’s heel wat spitsen. Niemand kon zich echt doorzetten. Meer zelfs, Vakoun Bayo werd door AA Gent na enkele maanden al uitgeleend aan Sporting Charleroi. Beide ploegen nemen het zaterdagavond om 20u45 tegen elkaar op.

Door Pickx

Deel dit nieuws

AA Gent haalde afgelopen zomer met Gianni Bruno, Darko Lemajic, Ilombé Mboyo en Vakoun Bayo maar liefst vier nieuwe spitsen. Dat kostte de club in totaal 5 miljoen euro. De return on investment was tot op heden zo goed als nihil. Bruno overtuigde niet, mede door blessureleed, en de anderen voldeden al helemaal niet. Bayo was met 1,6 miljoen euro nochtans een dure vogel.

Eén basisplaats

De aanvaller kwam over van de Schotse topclub Celtic, waar hij geen toekomst meer had. In de Ghelamco Arena zag trainer Hein Vanhaezebrouck het duidelijk niet in hem zitten. Bayo speelde tot 31 december 2021 welgeteld 196 minuten in 7 wedstrijden. Hij startte één keer in de basis en zijn laatste minuten kreeg hij op 27 oktober in de bekerpartij tegen amateurclub Belisia. Hij zorgde voor niet één goal of assist.

Het was dan ook geen toeval dat de spits in januari al andere oorden mocht opzoeken. Het was ook geen verrassing dat Bayo bij Charleroi belandde, mede door toedoen van makelaar Mogi Bayat. Daar krijgt hij, samen met die andere winteraanwinst Nauris Petkevicius, de aartsmoeilijke taak om Shamar Nicholson te vervangen. Die trok voor 10 miljoen euro naar Spartak Moskou en scoorde dit seizoen 13 keer voor de Carolo’s.

Ontdekt door een Belg

De fans van Charleroi hoeven echter niet te wanhopen, want Bayo toonde zich wel bij zijn vorige clubs. Bij AA Gent en Celtic werd het niets, maar bij het Franse Toulouse en het Slovaakse Dunajska Streda (DAC) liet hij zich wel opmerken. Vorig seizoen was hij bij de Franse tweedeklasser goed voor 13 doelpunten en 4 assists in 36 wedstrijden. Het is op basis van dat seizoen dat AA Gent hem naar de Ghelamco Arena haalde. Zijn grote doorbraak in Europa kwam er bij DAC, dat geleid wordt door de Belgische technisch directeur Jan Van Daele. Bij die club was hij in 32 wedstrijden zeer trefzeker met 22 doelpunten en hij deelde ook nog eens 9 assists uit. Celtic betaalde daarom 2,25 miljoen euro.

Van Daele haalde hem in 2018 naar Europa en bij zijn transfer naar AA Gent sprak hij bij VoetbalNieuws over de Ivoriaanse spits. “Hij is een vrij complete spits. Vakoun is snel en erg kopbalsterk. Hij is niet geschikt voor een team dat combinatievoetbal speelt. Het is eerder een spits die bijzonder goed past in een team met een directe en fysieke voetbalstijl, met daarbij de nodige diepgang. Dan is hij op zijn best en trekt hij meerdere verdedigers naar zich toe, waarbij hij ruimte creëert voor zijn ploegmaats.” Bij Charleroi weten ze dus hoe ze hem moeten gebruiken.

Volg de Jupiler Pro League, met onder meer de partij tussen Sporting Charleroi en KAA Gent zaterdag om 20u45 op Eleven Sports 1, het hele seizoen lang op de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top