Continuïteit en collectiviteit: twee basisingrediënten van het succesrecept bij SC Freiburg

Sport | Vorig weekend begon men in de Duitse Bundesliga aan de terugronde van het huidige seizoen. Dat Bayern München en Borussia Dortmund op één en twee staan in de stand, verbaast niemand. Dat Hoffenheim en Freiburg de nummers drie en vier zijn, doet dan weer wel de wenkbrauwen fronsen. Wij bij Proximus Pickx kijken om die reden eens met het vergrootglas naar SC Freiburg, op zoek naar hun succesrecept.

Door Pickx

Deel dit nieuws

30 punten uit 18 matchen. En met amper 18 tegengoals heeft Freiburg samen met leider Bayern de beste defensieve lijn van de hele Bundesliga. Dat lijkt bijzonder straf voor een club die de voorbije jaren stabiel in de middenmoot geparkeerd stond en zelfs de jaren daarvoor een beetje als een jojo-club werd aanschouwd. In 2015 zakte Freiburg namelijk voor het laatst naar de tweede afdeling, om het jaar erop weer meteen te promoveren met de titel.

De club zelf blijkt ook geen natuurlijke vijand te hebben, iets wat hoogst uitzonderlijk is. Een rondvraag bij diverse supportersverenigingen over heel Duitsland leert dat Freiburg aanzien wordt als een sympathieke club uit de deelstaat Baden-Württemberg. En ook het gevoerde beleid bij Freiburg wordt ten zeerste gesmaakt.

Cultfiguur als T1

Als er één iets SC Freiburg typeert, dan is het wel continuïteit. De club gaat niet mee in de hedendaagse rollercoaster van het moderne voetbal. Met Christian Streich zit al meer dan 10 jaar dezelfde man aan het coachingsstuur. “Streich is een fenomeen in het Duitse voetbal”, kadert Eleven Sports-commentator en Bundesliga-kenner Luc Van Doorslaer.

Zelfs toen de club in 2015 degradeerde, liet het bestuur zich niet van de wijs brengen. Streich bleef aan het roer en bracht Freiburg meteen terug naar het hoogste toneel. De voormalige slagerszoon ademt Freiburg in en uit. Als speler vertoefde hij het merendeel van zijn actieve jaren in de hoofdstad van het Zwarte Woud.

Dat het werk van Streich enorm wordt geapprecieerd, getuigt het feit dat hij werd gezien als een van de kanshebbers om Joachim Löw op te volgen als bondscoach van Duitsland. De keuze viel uiteindelijk op Hansi Flick. Ook Bayern hengelde ooit naar zijn diensten, zonder succes. Zo is Streich, coach van Freiburg sinds december 2011, nog steeds de langstzittende Bundesliga-coach. Al bijna 3.700 dagen fungeert hij als T1 van de club.

Geen sterallures

Een ander kenmerk dat Freiburg typeert, is dat de club er niet voor kiest om absolute topspelers te transfereren. Enkel spelers die het collectieve voorop stellen in plaats van persoonlijke doelen, passen binnen de filosofie van Freiburg. Grote namen en torenhoge transfersommen zijn dus niet aan de club besteed. In december raakte bekend dat Standard-verdediger Hugo Siquet voor 4,5 miljoen euro naar Freiburg verkaste. Siquet is hiermee de zevende duurste transfer van de club.

Een blik op de huidige kern doet ons vermoeden dat weinigen meer dan drie spelers kunnen opsommen. Onterecht zo blijkt, want sommigen zitten in de vorm van hun leven. “Centrale verdediger Nico Schlotterbeck heeft een geweldig potentieel”, zegt Eleven Sports-commentator Luc Van Doorslaer. “Die man won in de heenmatch tegen Dortmund ongeveer elk duel tegen Erling Haaland. Dat heb ik nog niemand zien voordoen.” Aanvoerder Christian Günter is dan weer een viervoudig international. “Hij is eigenlijk hét symbool van dit Freiburg. Günter is niet meteen het allergrootste talent, maar hij is onverzettelijk op de linkerflank met zijn drie longen”, aldus Van Doorslaer. 

Andere jongens die momenteel hoge ogen gooien, zijn onder meer Mark Flekken en Vincenzo Grifo. De eerste is een Nederlandse doelman die in de gaten wordt gehouden door huidig bondscoach Louis van Gaal, Grifo is een Duitse Italiaan die een belangrijk aandeel heeft in alle doelpunten die ze bij Freiburg scoren op stilstaande fases.

Trekt Freiburg ook in de terugronde de goede lijn van 2021 door? Op vrijdag 14 januari trekt de ploeg van het Zwarte Woud richting het Signal Iduna Park van Borussia Dortmund, wat een duel inhoudt tussen de nummers twee en vier in de Bundesliga.

Volg de Bundesliga het hele seizoen lang op de zenders van Eleven Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Het programma van Eleven Sports voor speeldag 19 in de Bundesliga

Vrijdag 14 januari

Zaterdag 15 januari

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top