One day, one goal: Xherdan Shaqiri scoort op fabelachtige wijze 50ste hattrick op een WK

Sport | Zwitserland is al jaren een leuke ploeg om volgen. Met Xherdan Shaqiri hebben ze een zeer opvallende speler in hun rangen. Op het WK 2014 pakte hij tegen Honduras uit met een prachtige treffer, die zijn bijnaam ‘Jerommeke’ alle eer aandeed.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het WK van 2014 vond plaats in Brazilië en Zwitserland moest in zijn groep aan de bak tegen Ecuador, Frankrijk en Honduras. De eerste partij won het met 2-1 van Ecuador, in de tweede match was Frankrijk met 2-5 veel te sterk. De derde groepswedstrijd tegen Honduras was dus beslissend voor de kwalificatie voor de 1/8ste finales.

Honderd interlands

Bij de Zwitsers rekenden ze toen vooral op hun sterspeler Xherdan Shaqiri, die op dat WK 22 jaar was. Hij speelde op dat moment voor Bayern München, waar hij geen vaste waarde was. De linkspoot was de man van de match tegen Honduras, want hij scoorde maar liefst drie keer. Zijn eerste doelpunt was het mooist. Hij kreeg na amper zes minuten de bal op rechts aangespeeld en mocht dan zijn lievelingsactie ondernemen. Ondanks een stevig opzittende Hondurese verdediger, wist hij het leer aan zijn linkervoet te houden. Hij dribbelde richting het centrum en haalde verschroeiend uit en de bal belandde via de lat enig mooi in de winkelhaak. Shaqiri, die een zeer geblokt en gespierd voorkomen heeft, deed zijn bijnaam als 'De Zwitserse Jerommeke' alle eer aan. In de stripboeken van Suske en Wiske is Jerommeke een beresterke krachtpatser met een indrukwekkende torso, net als Shaqiri. Het sprekend gemak waarmee hij zijn tegenstander afhield en zijn keiharde knal waren van straffe makelij.

Honduras kon Shaqiri niet afstoppen en in de 31ste en de 71ste minuut trof hij nog twee keer raak. De Zwitser scoorde zo de 50ste hattrick ooit op een WK. Zo werd het 0-3 en Zwitserland ging door naar de volgende ronde, waar Argentinië na 120 minuten met 1-0 te sterk was. Shaqiri is tot op heden nog altijd een belangrijke schakel bij de Zwitsers. De aanvallende middenvelder speelde al 100 keer voor het nationaal team en met 26 doelpunten en 28 assists is hij er van zeer grote waarde. In het clubvoetbal vergaat het hem wat minder goed.

Gefaald bij de Europese top

De echte doorbraak kwam er niet bij Bayern München en de ex-speler van FC Basel trok eerst op huurbasis en nadien definitief voor 15 miljoen euro naar het Italiaanse Internazionale. Zij verkochten hem, na een seizoen waarin hij maar 15 keer speelde in de Serie A, meteen door aan Stoke City. Dat leverde 17 miljoen euro op. Bij Stoke City was hij een smaakmaker (15 goals en 15 assists in 92 matchen) en Liverpool pikte hem daar op voor 15 miljoen euro.

Hij ging er voor een derde poging om het waar te maken aan de Europese top. Maar op Anfield Road vlotte het niet. Hij speelde er drie seizoenen en de balans was met 8 goals en 9 assists in 68 wedstrijden niet al te positief. The Reds verkochten hem afgelopen zomer voor 6 miljoen euro aan het Franse Olympique Lyon. Het begin was nog degelijk, maar de ondertussen 30-jarige Shaqiri komt er momenteel nog weinig aan spelen toe. In Frankrijk klinken er geluiden dat hij al mag vertrekken.

Fan van deze serie? Herbeleef de heerlijke plaatsbal van Fabio Quagliarella.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top