Wie gaat met de Gouden Schoen van 2021 aan de haal?

Sport | Aanstaande woensdag 12 januari (vanaf 20u35) wordt de jaarlijkse verkiezing van de beste speler van de Jupiler Pro League georganiseerd. Proximus Pickx lijst voor je op wie de kanshebbers zijn om Lior Refaelov als Gouden Schoen van 2021 op te volgen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De race naar de meest prestigieuze individuele prijzen van ons kampioenschap lijkt dit jaar spannender dan ooit te worden. De kans dat de winnaar van vorig jaar, Lior Refaelov, opnieuw met de beker aan de haal gaat, is bijzonder klein. Er zijn dit jaar wel een dozijn spelers die hun talent op de Belgische voetbalvelden etaleerden. Beginnen doen we met ene Charles De Ketelaere. Het afgelopen jaar groeide het Brugse goudhaantje van slechts twintig jaar oud uit tot een van de beste spelers in onze competitie. Ook zijn ploeggenoot Noa Lang was een van de beste spelers van de Jupiler Pro League en maakt eveneens veel kans op de trofee. Beide spelers leverden een grote bijdrage aan de knalprestaties van de Brugse ploeg.

Maar dit jaar zou de Gouden Schoen ook wel eens naar iemand uit Genk kunnen gaan. Na zijn derde plaats in de verkiezing van 2020 zette de indrukwekkende Paul Onauchu zijn knalprestatie met maar liefst dertig goals in 2021 verder. Hij jaagde de verdediging van menig andere club angst aan. Dat was zeker het geval in combinatie met die andere ijzersterke aanvaller, Junya Ito. Die was alomtegenwoordig op de Genkse flank en gaf de beste passes van het jaar. Anderzijds zou ook Union de verrassing van 2021 kunnen leveren. Deniz Undav en Dante Vanzeir braken pas afgelopen zomer echt door in de hoogste nationale voetbalcompetitie. Sinds hun aantreden in 1A kwamen ze in heel wat wedstrijden als winnaar uit de bus. De twee doelpuntenmakers groeiden de afgelopen maanden uit tot het meest formidabele aanvalsduo van de Pro League.

Tessa Wullaert favoriet bij de dames

Bij de vrouwen ziet de strijd om de opvolging van Tine De Caigny er minder spannend uit. Bij de acht genomineerden voor de trofee die de beste speelster van alle nationale kampioenschappen beloont, is Tessa Wullaert veruit de grootste favoriet. De speelster van Anderlecht won de prijs al drie keer en moet het dit jaar opnemen tegen haar teamgenoot Laura De Neve (Anderlecht), Janice Cayman (Lyon), Tine De Caigny (Anderlecht / Hoffenheim), Amber Tysiak (OHL), Julie Biesmans (PSV), Justine Vanhaevermaet (Lezen) en Davina Philtjens (Sassuolo).

Naast de prijs voor de beste speler en speelster, worden er ook nog prijzen uitgereikt voor het grootste talent, de beste keeper, de beste coach en de beste Belg in het buitenland. Tenslotte wordt ook de speler die het mooiste doelpunt van het jaar maakte, beloond. Het ferme schot van op grote afstand (te bekijken in de video hieronder op 0'37'') van Beerschot-verdediger Jan Van den Bergh afgelopen februari tegen Genk, belooft alvast een van de grootste kanshebbers voor die prijs te worden.

Bekijk de uitreiking van de Gouden Schoen op woensdag 12 januari om 20u35 op VTM of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top