Er was eens een Rode Duivel: Yassine El Ghanassy

Voetbal | Voor dit nieuwe jaar biedt Proximus Pickx je een nieuwe reeks aan die gewijd is aan Rode Duivels die niet echt een stempel hebben gedrukt in de geschiedenis van onze nationale elf. En ook al waren ze slechts interlandspeler voor een handvol selecties, toch hebben ze ook hun plaats opgeëist in het grootboek van ons nationaal team. Deze keer is het de beurt aan Yassine El Ghanassy

Door Pickx

Deel dit nieuws

We vergeten hem bijna, maar Yassine El Ghanassy is nog steeds een voetballer. De speler zit wel al sinds 1 juli 2021 zonder club. Wat we nog vaker vergeten, is het feit dat hij twee keer voor de Rode Duivels uitkwam. Zijn carrière gaat gebukt onder de hoogtes en laagtes, waardoor hij één van de grote teleurstellingen werd van het Belgische voetbal in de afgelopen jaren. Nochtans was het begin heel erg veelbelovend.

Van derde naar eerste klasse

El Ghanassy was amper 18 jaar toen hij debuteerde bij La Louvière, dat toen in de derde klasse speelde. Hij doorliep er de jeugdopleiding en toonde zich bij de eerste ploeg. Na zes maanden en zes wedstrijden haalde AA Gent hem daar weg. In de zomer van 2008 werd hij eerst bij de beloften gestald, maar de flankaanvaller wist zich al snel richting eerste elftal te spelen.

Met zijn snelheid en onnavolgbare dribbels wist hij de Gentse fans meteen in vervoering te brengen. Vanaf het seizoen 2009/2010 mocht bij al een basisplaats ambiëren en een nieuw toptalent leek zich te tonen aan de Belgische voetbalwereld.

Keuze tussen België en Marokko

El Ghanassy heeft de dubbele nationaliteit en speelde voor de U20 van Marokko. Toch besliste hij om voor België te kiezen, want daar zat een geweldige generatie aan te komen. Jongens als Eden Hazard, Kevin De Bruyne, Dries Mertens, Nacer Chadli, Axel Witsel, Thibaut Courtois, Romelu Lukaku en anderen staken hun neus aan het venster. El Ghanassy hoopte mee op die trein te springen, die hem richting de wereldtop moest brengen.

In februari 2011 droeg hij voor het eerst het shirt van de Rode Duivels. Dat gebeurde tijdens een vriendschappelijke wedstrijd in Gent tegen Finland. In augustus kreeg hij een nieuwe kans tegen Slovenië, maar het bleek de laatste keer te zijn dat hij als Rode Duivel op het veld stond. Door zijn grillig carrièreverloop en doordat zijn niveau zienderogen zakte, speelde hij nadien niet meer voor de Rode Duivels.

Moeilijke jaren

Die selecties bleken het hoogtepunt uit zijn carrière te zijn. El Ghanassy kende nog een sterk seizoen 2011/2012, waardoor hij op huurbasis naar de Engelse club West Bromwich Albion kon. Dat werd een zware tegenvaller, want hij speelde geen minuut in de Premier League. Na zes maanden werd die uitleenbeurt al stopgezet, en trok hij naar het Nederlandse sc Heerenveen. Daar verliep het beter.

Hij keerde terug naar AA Gent, dat hem in januari 2014 op huurbasis stalde bij Al Ain in de Verenigde Arabische Emiraten. Daar kwam hij weer nauwelijks in actie en hij moest alweer terug naar AA Gent, waar ze niet meer op hem rekenden. Beide partijen besloten om in september de overeenkomst in onderling overleg te verbreken. Het was pas zes maanden later dat El Ghanassy weer onderdak vond, deze keer bij het Noorse Stabaek. Daar herpakte hij zich en KV Oostende haalde hem in januari 2016 terug naar België.

El Ghanassy was op dat moment 25 jaar en hij stond voor een cruciale periode in zijn carrière. Na anderhalf jaar aan de kust, trok hij naar de Franse eersteklasser FC Nantes. Dat werd wéér een flop en zij verhuurden hem aan Al Raed in Saoedi-Arabië. In oktober 2019 zat de ooit zo beloftevolle speler weer zonder club nadat FC Nantes het contract verbrak. In maart 2021 dook zijn naam weer op in de media, toen hij een contract tekende bij het Hongaarse Ujpest FC. Dat avontuur duurde slechts drie maanden en sinds juli 2021 is het windstil rondom de tweevoudige Rode Duivel.

Fan van onze serie? Ontdek dan het verhaal van Franck Vandendriessche.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top