Het huwelijk tussen AS Roma en Mourinho: voorlopig nog niet veel speciaals

Sport |

Bij zijn terugkeer naar de Serie A, waar hij eerder al zo succesvol was met Inter Milaan, heeft José Mourinho nog niet kunnen imponeren. De uitwedstrijd naar AC Milan is voor AS Roma en zijn coach de ideale gelegenheid om nog eens van zich te doen spreken na een matige eerste seizoenshelft.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Zes maanden is hij nu aan de slag in de Italiaanse hoofdstad, maar echt tot vuurwerk heeft dat nog niet geleid. AS Roma presteert heel wisselvallig en staat dan ook op een terechte plek in de subtop. Al op veertien punten van huidig koploper Inter Milaan. Bovendien morren de fans over de beperkte spektakelwaarde van het geleverde spel. AS Roma speelt niet langer avontuurlijk voetbal zoals onder Luciano Spalletti, maar helemaal volgens de filosofie van Mourinho: speculerend op de tegenaanval en erg fysiek.

Toch blijven de fans achter hun gereputeerde coach staan en scanderen ze nog geregeld zijn naam -iets waar Mourinho handig op inspeelt, door af en toe het publiek op te jutten of in de clinch te gaan met scheidsrechters-, het zijn eerder de spelers die het moeten ontgelden. Dat was bij zijn vorige clubs wel anders. Mourinho moest bij Manchester United (2016-2018) en wat later bij Tottenham (2019-2021) met de staart tussen de benen vertrekken. The Special One is al lang niet meer zo ‘special’.

Aanbod uit Nigeria

Zijn reputatie en aura blijven nochtans intact, zo blijkt uit de kans die hij bij een traditieclub als Roma kreeg, ondanks een gebrek aan resultaten de voorbije jaren. Of, zo lekte onlangs uit in het Spaanse sportblad Marca, krijgt hij nog steeds lucratieve deals aangeboden uit alle windstreken. Voor hij bij Roma tekende, in de drie maanden dat hij zonder job thuis zat, bood de Nigeriaanse voetbalfederatie de 58-jarige Portugees bijvoorbeeld de positie aan van bondscoach. Dat vertelt de voorzitter van de Nigeriaanse voetbalfederatie Amaju Pinnick: “We hebben met elkaar gesproken, ja. We willen de Africa Cup winnen en zochten dus een coach die discipline en de honger naar trofeeën in onze ploeg kan brengen.”

Mourinho hapte echter niet toe en ging deze zomer dus bij AS Roma aan de slag. Daar tekende hij een contract voor drie seizoenen. Al is het de vraag of hij die zal uitdoen. Een snelle blik om ’s mans cv leert ons immers dat hij sinds hij in 2010 bij Real Madrid aan de slag ging al elke keer voortijdig ontslagen werd bij zijn clubs en het bij zijn laatste drie werkgevers (Chelsea, Man U, Tottenham) telkens maar twee jaar uitzong. Gemotiveerd is hijzelf alleszins nog steeds, zo blijkt ook uit een Instagrampost van een week geleden: Back to Roma, back to the office, and back to our promise: work hard and build a future for AS Roma.

Te beginnen met de klapper tegen AC Milan aanstaande donderdag in San Siro. Wil Roma enigszins in het spoor blijven van de top 4 (Inter, Milan, Napoli en Atalanta) dan is winnen een must. Anders kan het nog een lang en onaangenaam seizoen worden.

Volg de Serie A het hele seizoen lang op de zenders van Eleven Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Het programma van speeldag 20 in de Serie A via Eleven Sports:

Donderdag 6 januari

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top