Er was eens een Rode Duivel: Francky Vandendriessche

Sport |

Voor dit nieuwe jaar biedt Proximus Pickx je een nieuwe reeks aan die gewijd is aan Rode Duivels die niet echt een stempel hebben gedrukt in de geschiedenis van onze nationale elf. En ook al waren ze slechts interlandspeler voor een handvol selecties, toch hebben ze ook hun plaats opgeëist in het grootboek van ons nationaal team. Kijk maar naar Francky Vandendriessche.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Momenteel is Francky Vandendriessche de keeperstrainer van KAA Gent. Maar voordat hij vanaf 2014 de keepers van de Buffalo's trainde, was de in Waregem geboren Vandendriessche 16 jaar lang, van 1991 tot 2007, een vaste verschijning op de Belgische voetbalvelden want hij speelde achtereenvolgens voor SV Waregem, Excelsior Moeskroen en Cercle Brugge. Het einde van zijn carrière was wel een beetje potsierlijk, met nogal wat flaters toen hij bij Cercle speelde.

Moeskroen-legende

Toch heeft Francky Vandendriessche als doelman ook een flinke reputatie opgebouwd in het Belgische voetbal, vooral toen hij de kleuren van Excelsior Moeskroen verdedigde. Zeker toen hij in 1998 van Waregem naar Moeskroen verhuisde, vestigde Vandendriessche zich meteen als een vaste waarde in de Belgische voetbalcompetitie.

De doelman hielp ‘les Hurlus’ aan een aantal geweldige seizoenen, met onder meer de finale van de Beker van België in 2002 en met hem in het doel eindigde de club ook twee keer als 4de in het kampioenschap. In 2002 werd Vandendriessche ook uitgeroepen tot Keeper van het jaar, een titel die verre van gestolen was omdat zijn prestaties dat jaar zonder meer uitstekend waren.

We wisten het toen nog niet, maar Francky Vandendriessche was op dat moment op het hoogtepunt van zijn carrière. De trofee was eigenlijk zijn zwanenzang, want daarna zou Vandendriessche nooit meer hetzelfde niveau bereiken. Hoe dan ook, door dat uitstekend seizoen schopte hij het ook tot Rode Duivel en op 29 maart 2003 debuteerde hij als doelman voor de nationale ploeg.

Kroatische hel

Een reeks afzeggingen had de toenmalige bondscoach Aimé Antheunis genoodzaakt een beroep te doen op de doelman van Moeskroen voor een cruciale trip naar Kroatië. Na het WK 2002 in Japan en Zuid-Korea, waar Vandendriessche de derde doelman was, hadden de Rode Duivels de ambitie om zich te kwalificeren voor Euro 2004 en Kroatië was, op papier, de belangrijkste tegenstander in hun poule.

In Zagreb startte Francky Vandendriessche voor de eerste keer in het basiselftal en de wedstrijd draaide voor hem uit op een nachtmerrie want ergens was hij mee verantwoordelijk voor de nederlaag die de Rode Duivels er opliepen. Toegegeven, Vandendriessche was niet de enige die een slechte beurt maakte, maar zijn wedstrijd viel op door de hoeveelheid fouten die hij maakte. België verloor met 4-0 en als doelman was hij direct betrokken bij de eerste drie goals: hij stond slecht opgesteld bij het eerste doelpunt, bij het tweede sloeg hij de bal niet hard genoeg weg en bij het derde doelpunt sprong hij op een belachelijke manier naar de bal.

Na deze prestatie zou Vandendriessche nooit meer het truitje van de Rode Duivels dragen. En België zou de kwalificatie voor Euro 2004 missen... op een punt na. Het begin van een lange tocht door de woestijn.

Ten slotte maken we je graag warm voor een actie die Proximus Pickx samen met Eleven Sports organiseert. Sluit het sportjaar in schoonheid af en neem deel aan onze wedstrijd. Je maakt tot 9 januari kans op een shirt en goodies van jouw favoriete voetbalploeg. Meedoen kan alvast hier.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top