De Afrika Cup heeft invloed op de topper tussen Anderlecht en Standard

Sport | De Afrika Cup zorgt bij heel wat clubs voor de nodige zorgen. Zo ook bij Standard en RSC Anderlecht, die een aantal spelers naar het Afrikaanse landentoernooi zagen vertrekken. Gaat dit gevolgen hebben voor de topper van aanstaande zondag?

Door Pickx

Deel dit nieuws

De Belgische ploegen ontwaken uit hun korte winterslaap en in de Jupiler Pro League krijgen we op zondag meteen de topper tussen Anderlecht en Standard. De twee supporterskampen kijken uit naar deze klassieker, waarin Anderlecht de grote favoriet is. Anderlecht kende in november een crisismoment, maar de ploeg stond op en wist een indrukwekkende 16 op 18 neer te zetten. De Brusselaars klommen zelfs naar de derde plaats in het klassement.

Bij Standard is het helemaal anders, want daar is er nog steeds een zeer grote crisis. De Rouches zakten naar een 15de plaats met slechts 23 punten, waardoor ze amper 4 punten meer hebben dan de voorlaatste. Bovendien wacht er in januari een aartsmoeilijk programma voor de Luikenaars.

Veel afwezigen bij Standard

Standard heeft nood aan resultaten en de club had wellicht met wat minder zware matchen aan 2022 willen beginnen. De Luikenaars trekken niet met hun sterkste ploeg naar het Lotto Park, en dat heeft alles te maken met de spelers die op de Afrika Cup aanwezig zijn. Zo moet trainer Luka Elsner het zonder Hamza Rafia, Abdoul Tapsoba, Selim Amallah en Collins Fai zien te doen.

Amallah, geselecteerd met Marokko, is dit seizoen een van de belangrijkste spelers van Standard. Hij is één van de weinige creatieve pionnen van Elsner, ook al kent hij niet zijn beste seizoen. Toch is hij nog altijd van grote waarde voor de ploeg. Fai had dan weer de vervanger moeten zijn van de naar Freiburg vertrokken Hugo Siquet. Al zou hij tegen Anderlecht sowieso geschorst zijn. Elsner heeft geen andere rechtsachter meer in de kern, dus hij zal moeten improviseren.

Anderlecht zonder Kouamé

Bij de Brusselaars hebben ze minder last van de gevolgen van de Afrika Cup, want zij moeten enkel Christian Kouamé missen. De aanvaller werd opgeroepen voor Ivoorkust, maar het staat nu al vast wie zijn vervanger gaat worden. Benito Raman, die de afgelopen wedstrijden zeer goed inviel, krijgt tegen zijn ex-ploeg opnieuw een kans als basisspeler.

Anderlecht wist voor de winterbreak met 0-7 te winnen bij Beerschot en het kan zijn grote rivaal nog wat dieper in de put duwen. Of kan Standard boven zichzelf uitstijgen en stunten in het Lotto Park? Afspraak, zondag om 18u30 in het Lotto Park.

Het programma van speeldag 22 in de Jupiler Pro League:

Vrijdag 14 januari

Zaterdag 15 januari

Zondag 16 januari

Volg de Jupiler Pro League integraal dankzij de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Proximus Pickx biedt een nieuwe ‘interactieve’ modus aan via zijn app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze nieuwe functie kan je de ploegopstellingen ontdekken, wedstrijdstatistieken analyseren of zelfs de geschiedenis van de afgelopen wedstrijden vinden met slechts één klik. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven door het digitale wiel aan de rechterkant van het scherm te gebruiken. Ervaar de prestaties van je favoriete team als nergens anders!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top