2022 moet beterschap brengen voor Barça

La Liga | Het afgelopen jaar 2021 was op veel vlakken ronduit slecht voor FC Barcelona. De Catalanen hopen dat 2022 betere tijden zal brengen, te beginnen met de eerste wedstrijd van het nieuwe jaar. Maar helaas voor hen wordt die op verplaatsing gespeeld, iets waar de ploeg van trainer Xavi niet tuk op is.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In Barcelona keken fans reikhalzend uit naar 31 december om middernacht. Er eindigde immers een jaar waarin je als Catalaanse fan of speler weinig opbeurende momenten beleefde. Of het nu ging om de gemiddelde resultaten, het vertrek van Lionel Messi en een ronduit mislukte transfercampagne: er waren er niet veel redenen om te spreken van een grand cru-jaar.

Wie weet kan 2022 de Barça-fans opnieuw gelukkiger maken? De transferperiode van januari zou misschien een beetje soelaas kunnen bieden aan de ploeg, die nu door een diep dal gaat. Uit de prestaties van Barça blijkt vrij duidelijk dat de ploeg in een existentiële crisis verkeert, van het bestuur tot op de grasmat.

Liever niet op verplaatsing

De statistieken van Camp Nou liegen er niet om: als we kijken naar de speelkalender van Barça, in alle competities van dit seizoen, vinden we slechts twee overwinningen op verplaatsing: op 2 november tegen Dinamo Kiev in de Champions League (0-1) en op 27 november tegen Villarreal in La Liga (1-3). Voor de rest ziet het palmares van de Catalanen er niet fraai uit met 5 keer een gelijkspel en 4 nederlagen.

Het is een feit dat Barça dit seizoen verschrikkelijk slecht speelt. De resultaten zijn catastrofaal en weerspiegelen een verlies van kwaliteit binnen het team. Daarenboven begint het jaar 2022 met een wedstrijd op verplaatsing in Mallorca, een reis die moeilijk belooft te worden. Vooral omdat een paar dagen later, nog steeds in La Liga, Barça naar Granada moet. En tussen deze twee matchen staat in de beker nog een derde verplaatsing naar Linares op het programma.

Krijgt Xavi eindelijk vrij spel?

Sinds hij begin november als Barca-coach werd aangesteld, is Xavi's palmares niet uitzonderlijk: 8 wedstrijden, 3 overwinningen, 3 gelijke spelen en 2 nederlagen. De trainer zal moeten roeien met de riemen die hij heeft en werken met een heel jonge ploeg. De Barça-spelers hebben nog steeds moeite om zich aan te passen aan de stijl van de trainer en de voormalige middenvelder doet wat hij kan.

De transferperiode van januari zou Xavi in staat moeten stellen om wat overbodige spelers kwijt te geraken terwijl hij probeert spelers aan te trekken die zijn ploeg snel kunnen versterken. Manchester City-speler Ferran Torres, hoog op het verlanglijstje van Xavi, werd ondertussen al gestrikt. De polyvalente Spaanse international moet de offensieve linie van FC Barcelona een kwaliteitsinjectie geven. Al blijft de vraag of daar nog veel kán bijkomen, gezien de precaire financiële situatie van de club. Het zal in eerste instantie vooral langs uitgaande zijde zijn dat er veel bedrijvigheid verwacht mag worden. Onder andere Samuel Umtiti en Philip Coutinho, twee bankzitters met een zwaar contract, staan op de lijst van de spelers die weg mogen. Of moéten.

Volg het beste uit La Liga het hele seizoen lang op de zenders van Eleven Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Het programma van de 19e speeldag van La Liga op Eleven Sports:

Zondag 2 januari

Maandag 3 januari

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top