Onze Rode Duivels in Frankrijk, van Sels tot Doku, het rapport

Sport |

Het jaar 2021 loopt op zijn einde. En daarmee is ook het moment gekomen dat wij bij Proximus Pickx, de evaluatie opmaken van de Rode Duivels in Frankrijk. Wie heeft geschitterd en wie kan het beter doen? Een lijstje.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Geschitterd

Twee Duivels hebben het afgelopen jaar indruk gemaakt op de Ligue 1-velden: Matz Sels en Wout Faes. Sels werd een cruciale speler voor zijn ploeg, Strasbourg. Na een seizoen waarin hij door een scheur in zijn achillespees niet speelde, is de doelman terug opgeklommen naar zijn beste niveau. Matz Sels, ondertussen 29 jaar oud, is niet het type om zijn ambities te verstoppen en wil zijn ploeg naar een hoger niveau stuwen. “Het is een betrouwbare keeper, hij helpt ons punten winnen”, meende zijn trainer Julien Stéphan onlangs. “Daarbovenop heeft hij een sterke persoonlijkheid en heeft hij zich al zeer ambitieus opgesteld. We hebben geluk dat we hem hebben.”

Sels is zelfs de sleutelfiguur in het systeem van Stéphan. De aanvallers doen hun job, met gemiddeld twee doelpunten per wedstrijd, maar de filosofie van de coach begint helemaal vanachter, bij Sels. “Mats is onze eerste verdeler”, zegt Stéphan, “Hij is een speler die de ploeg goed aanvult.” Onze landgenoot mag kiezen welke beweging de ploeg inzet “naar gelang zijn inschatting van de situatie.” In de opbouw van het spel heeft Sels, die bij de Rode Duivels eerste opvolger van Courtois wil zijn, een cruciale rol. En het is ook zonder twijfel zijn constante prestaties die van hem één van de beste keepers van Ligue 1 maakt. 

Een andere schitterende Belg in Frankrijk is centrale verdediger van Stade Reims, Wout Faes. Naast zijn verdedigende taken heeft Faes zich dit jaar al laten opmerken met twee doelpunten. Vooral het doelpunt op de 16e speeldag, op bezoek bij Olympique Lyon, was opvallend. Met twee doelpunten met het hoofd op stilstaande fases wordt hij stilaan een echt wapen.

Klus geklaard

Iets verderop op het veld bij Stade Reims vinden we nog een Belg die zich heeft laten zien dit jaar: verdediger Thomas Foket zit al sinds 2018 bij Reims en blijft er groeien. De rechtsback was in de eerste helft van het seizoen al goed voor een goal en een assist maar moest spijtig genoeg de wedstrijden van half oktober tot einde november aan zich voorbij laten gaan door een kuitblessure. Tijdens zijn afwezigheid speelde de ploeg drie keer gelijk en verloor ze twee keer. Een duidelijk gemis voor de ploeg, zegt ook zijn coach Oscar Garcia: “Hij is een speler van hoog niveau die het gewoon is om alle matchen te spelen.”

Bij Lyon is het de 26-jarige centrale verdediger, Jason Denayer, die zich onmisbaar maakt in de verdediging sinds 2018. Ook hij maakte al twee doelpunten in Ligue 1 maar sinds begin december ging het even bergaf. Hoewel hij nog scoorde tijdens de uitwedstrijd bij Bordeaux, moest de Rode Duivel later al hinkend het veld verlaten. Het verdict na medische onderzoeken: een verstuikte rechterenkel waardoor hij twee maanden niet zal kunnen spelen. Slecht nieuws dus voor Lyon-coach Peter Bosz. Zijn defensie was dit seizoen al fragiel, twee maanden zonder één van de sterkhouders zal niet helpen. De toekomst van de Rode Duivel is ook niet zeker bij Lyon. Eind juni loopt zijn contract af maar een concreet voorstel voor verlenging kreeg hij nog niet van zijn club. Newcastle United zou volgens Sky Sports wel interesse hebben om de verdediger in januari op te pikken.

Gefaald

De jonge Jérémy Doku heeft ten slotte een ingewikkeld seizoensbegin gekend. De 19-jarige aanvaller werd geplaagd door blessures. Van augustus moest hij zo drie maanden lang door een hamstringblessure trainingen missen maar daarna maakte hij zich wel weer kenbaar op het veld. Op 28 november mocht hij opnieuw aantreden, een wissel in de 69e minuut in de wedstrijd tegen Lorient, om negen minuten later te scoren.

“Hij is sterk in één-op-éénsituaties. Op dat moment komt hij terug, hij hongert naar de bal”, meent Thierry Henry, die hem goed kent van bij de Rode Duivels. “Hij heeft de capaciteit om zich te draaien of om in de diepte te gaan, zoals we zagen bij het doelpunt. Wanneer je één-op-één met hem bent, is er maar één ding dat je kan doen, bidden." Maar ondanks zijn knallende terugkeer en de complimenten aan zijn adres, steken blessures weer de kop op. Een knieblessure houdt hem weeral weken op de bank.

Ten slotte maken we je graag warm voor een actie die Proximus Pickx samen met Eleven Sports organiseert. Sluit het sportjaar in schoonheid af en neem deel aan onze wedstrijd. Je maakt tot 9 januari kans op een shirt en goodies van jouw favoriete voetbalploeg. Meedoen kan alvast hier.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top