One day, one goal: Jürgen Klinsmann geeft zijn carrière het juiste duwtje met een heerlijke omhaal

Sport | De profcarrière van Jürgen Klinsmann ligt intussen al een zevental jaar achter ons. Het Duitse icoon stond eender waar tijdens zijn loopbaan garant voor doelpunten. In 1987 zou zijn status helemaal veranderen na een knalprestatie tegen titelhouder Bayern München.

Door Pickx

Deel dit nieuws

First things first. De profcarrière van Klinsmann zou in 1982 op gang getrapt worden, toen bij tweedeklasser Stuttgarter Kickers. In Stuttgart groeide Klinsmann zijn hele leven op, zijn ouders hadden zelfs een bekende bakkerij in de stad. Maar in plaats van pretzels te maken, koos Klinsmann voor het voetbal. Amper twee jaar na zijn profdebuut verkaste Klinsmann naar VfB Stuttgart, stadsrivaal maar wel actief in de Bundesliga. Reeds in zijn eerste seizoen lukte het Klinsmann om af te klokken op 15 goals.

Na een aantal consistente jaren kende Klinsmann zijn eerste grote hoogtepunt in het seizoen 1987-1988. De Duitse spits kroonde zich met 19 goals tot topschutter in de Bundesliga. Eén van die doelpunten viel op 14 november 1987. In de eigen Mercedes-Benz Arena kwam niemand minder dan kampioen Bayern München over de vloer.

Pfaff aan de grond genageld

Het Bayern van toen telde enkele ronkende namen zoals Lothar Matthäus en Hansi Flick, de huidige bondscoach van Duitsland. In doel stond niemand minder dan onze eigen Jean-Marie Pfaff. Het zou niet de avond worden van de Rekordmeister. Al na 18 minuten opende Klinsmann de debatten. En op wat voor een manier.

Toen een voorzet vanop de rechterflank Klinsmann bereikte, besloot de dan 23-jarige spits uit te pakken met een omhaal. Het leer belandde feilloos in de korte hoek, Pfaff stond nagenoeg aan de grond genageld. “Puur instinctief”, zei Klinsmann na de wedstrijd. Het geweldige doelpunt zette niet alleen de toon in deze partij- Stuttgart won met 3-0 van Bayern - het lanceerde ook helemaal de carrière van Klinsmann.

Garantie op doelpunten

Zo werd hij in 1988 verkozen tot Duits voetballer van het jaar en mocht hij debuteren voor Die Mannschaft. Met Stuttgart eindigde hij op een vierde plaats in de Bundesliga, waardoor Europees voetbal wachtte. In het daaropvolgende seizoen bereikte Klinsmann met Stuttgart de finale van de UEFA Cup, waarin het Napoli van Diego Maradona te sterk was over twee matchen (1-2 en 3-3). Na die verloren finale klopt het Italiaanse Inter aan. Samen met landgenoten Lothar Matthäus en Andreas Brehme trok hij naar Milaan.

Op zijn CV zouden nog tal van Europese topclubs verschijnen. Zo voetbalde Klinsmann nadien nog voor Monaco, Tottenham, Bayern en Sampdoria, om zijn carrière in 2004 te beëindigen in de VS bij Orange County. Overal waar Klinsmann werd opgesteld, stond de Duitser garant voor goals. In clubverband kwam hij aan 280 goals in 614 matchen, voor de (West-)Duitse nationale ploeg legde hij er 47 in het mandje in 108 caps.

Nadien bleef de Duitser in de voetballerij en schopte hij het tot bondscoach van Duitsland en de VS. In eigen land coachte hij ook nog Bayern en Hertha. Maar sinds hij in februari 2020 bij die laatste club aan de deur werd gezet, is het stil geworden rond Klinsi

Bekijk hieronder het doelpunt dat de carrière van Jürgen Klinsmann helemaal lanceerde.Fan van onze reeks 'One day, one goal'? Lees dan ook even door over het knappe doelpunt dat Cristiano Ronaldo ooit scoorde tegen Aston Villa.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top