Kaoru Mitoma, de man achter de remontes bij Union

Sport |

Union Saint-Gilloise, de fiere leider in de Jupiler Pro League-competitie, sluit de eerste seizoenshelft nu zondag op de 21ste speeldag af met een thuiswedstrijd tegen KAA Gent. Moesten ze op achterstand komen, kunnen ze altijd rekenen op hun Japanse internationaal om de impasse te doorbreken.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Union Saint-Gilloise had het afgelopen zaterdag moeilijk tegen Cercle Brugge, dat vier keer op rij had gewonnen. Na een 0-2 achterstand pakten de mannen van Felice Mazzu in de laatste seconden alsnog de drie punten na een nieuwe remonte, waardoor de leider van onze competitie 46 punten op 60 heeft behaald, wat uitzonderlijk is voor een pas gepromoveerd team!

Een van de mannen achter dit onverwachte succes na de rust was de Japanner Kaoru Mitoma. Hij was de maker van de aansluitingstreffer en speelde ook een bepalende rol bij de gelijkmaker van zijn ploeg, ook al speelde hij als pure vleugelspeler in de tweede helft linksback. Een tactische keuze die dus goed uitpakte voor trainer Felice Mazzu.

Een speler in volle ontwikkeling

Kaoru Mitoma, al prof sinds 2018 bij Kawasaki Frontale, brak bij de Japanse club door in 2020 in het seizoen dat onderbroken werd door de coronapandemie. In zijn eerste seizoen was hij meteen goed voor 13 doelpunten en 12 assists. Het maakte van hem de beste assistgever in de Jupiler Pro League. Hij speelde een essentiële rol in het behalen van de titel van zijn club en eindigde in zijn thuiland in het team van het seizoen. In januari 2021 won hij de Japanse beker voor zijn club door het enige doelpunt van de wedstrijd te scoren.

Zijn goede prestaties trokken de aandacht van scouts en afgelopen augustus tekende Mitoma voor vier jaar bij Brighton & Hove Albion FC, waarna hij meteen werd uitgeleend aan zusterclub Union Sint-Gillis. "Als onderdeel van zijn ontwikkeling, hebben we besloten om hem uit te lenen [...] om hem te helpen wennen aan Europees voetbal, en om hem te testen in een andere omgeving", zei Brightons technisch directeur Dan Ashworth in een verklaring, zoals opgetekend door lequipe.fr.

Geselecteerd voor de Japanse nationale ploeg

Pas op de zevende speeldag van de Jupiler Pro League kwam Kaoru Mitoma in actie na de blessure van Damien Marcq. De linkervleugelspeler knokte zich geleidelijk aan in de ploeg, vooral omdat hij in staat is het verschil te maken. Op 16 oktober stond Union bij de pauze met 0-2 achter tegen FC Seraing. De 24-jarige Mitom viel in en scoorde een hattrick, de eerste uit zijn carrière.

Vervolgens werd hij in november voor het eerst geselecteerd voor de Japanse nationale ploeg en gaf hij tegen Oman een assist aan Junya Ito van KRC Genk. Tegen OHL Leuven, eind november, was het weerom hij die zijn ploeg weer op de rails kreeg bij een 0-2 achterstand, al kon ook hij deze keer de nederlaag niet voorkomen. En zaterdag was hij een van de kwelgeesten van Cercle Brugge. Wie is er beter geplaatst dan Felice Mazzu om zijn speler te loven, zoals hij in oktober vorig jaar voor de camera van RTBF deed na de overwinning tegen Seraing? "Mitoma is een fantastische speler. Hij is in augustus aangekomen. De aanpassing aan de taal en de cultuur maakten dat we de tijd namen om hem in de strijd te gooien. Vandaag heeft hij laten zien dat hij een speler is die zeer nuttig zal zijn voor Union."

Volg de Jupiler Pro League het hele seizoen, inclusief de match tussen Union Saint-Gilloise en KAA Gent op Eleven Pro League 1, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top