Vertrekt de felbegeerde Frenkie de Jong binnenkort bij Barcelona?

Sport |

Barcelona zit dit seizoen in de hoek waar de klappen vallen en ondanks de komst van nieuwbakken coach Xavi lijkt er geen beterschap op komst voor de Catalanen. Tot overmaat van ramp wordt sterkhouder Frenkie de Jong nu ook het hof gemaakt door heel wat Europese topclubs. Zal Barca de rangen kunnen sluiten of neemt de voetballer toch de benen?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Ooit stond FC Barcelona bekend om zijn tikitakavoetbal, maar sinds kort wordt de naam van de Catalaanse voetbalclub steeds vaker gelinkt aan financiële problemen en sportieve wanprestaties. Clubgezicht legende Lionel Messi zocht afgelopen zomer bovendien andere oorden op en daardoor kon Barcelona het verval niet langer maskeren, al was dat verval voor boekhouders al langer duidelijk…

Momenteel staat FCB op een achttiende plaats in La Liga, op meer dan vijftien punten van aartsrivaal en leider Real Madrid. De Spaanse subtoppers zoals Sevilla (waar Barcelona dindsdag om 21u30 tegen speelt) en Betis blijken dit seizoen bovendien in grootse doen te verkeren. Het lijkt erop dat Barcelona zijn titeldromen hierdoor stilaan mag opbergen. Na een moeilijk parcours in de Champions League, zal Barcelona na de jaarwisseling uitkomen in de Europa League. Die kunnen ze nog winnen, tenminste als ze hun volgende tegenstander, Napoli, weten uit te schakelen.

Wintermercado

De fans van Barcelona zien het verval van hun club met lede ogen aan en krabben zich sinds eind vorig seizoen in de haren. Dat zullen ze ook de komende weken doen wanneer er een nieuwe transferperiode aanbreekt. Die periode wordt door grote Europese clubs immers vaak gebruikt om vers voetbaltalent aan te trekken, uit de kleedkamer van Barcelona bijvoorbeeld.

Vooral de naam van Frenkie de Jong circuleert in de Catalaanse hoofdstad. De 24-jarige middenvelder zou volgens verschillende bronnen het hof gemaakt worden door Manchester City, Manchester United, Chelsea, PSG en Bayern München. Als één van hen een bod doet dat hoog genoeg is, bestaat de kans dat Barcelona zijn Nederlandse toptalent laat gaan, al was het maar om de schuldenberg te verkleinen.


Sportieve en financiële overwegingen

Volgens de gespecialiseerde voetbalwebsite Transfermarkt ligt de marktwaarde van Frenkie de Jong momenteel op meer dan 90 miljoen euro. Sommigen bronnen menen zelfs dat FC Barcelona ruim 100 miljoen kan vragen voor de Nederlander en hierdoor een nieuwe stap richting een financieel gezonde situatie kan zetten. Als het bestuur van de blaugrana dat doet, zet het wel een sportieve stap achteruit. 

Frenkie de Jong is immers één van de sterkhouders bij Barcelona. De middenvelder speelt elke week op een torenhoog niveau en werd dit seizoen al drie keer tot ‘man van de wedstrijd’ uitgeroepen. In zijn wedstrijden bereikt hij steevast een hoog passpercentage met hier en daar uitschieters tot wel 91 procent. De Jong maakt bovendien weinig tot geen overtredingen en is beresterk in het winnen van (lucht)duels.

De eindbeslissing ligt waarschijnlijk bij de speler zelf. Als Frenkie de Jong nog even bij Barcelona wil blijven, zal het moeilijker worden om prijzen te pakken in vergelijking met andere Europese topclubs die interesse tonen. Als hij blijft, dan kiest hij voor zijn hart en niet voor het geld…

Volg La Liga het hele seizoen op de zenders van Eleven Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus Pickx.

Het schema van inhaalwedstrijden op Eleven Sports :

Dinsdag 21 december

Woensdag 22 december

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top